ANKARA (İHA) - Türkiye'de yaklaşık 40 milyon SSK'lıyı ilgilendiren ve sabırsızlıkla beklenen "Kamu Kurumlarının Serbest Eczaneden İlaç Alımı Konusundaki Protokol" dünden itibaren yürürlüğe girdi. Ancak eczanelerin büyük çoğunluğu SSK ile anlaşma yapmadığı için SSK'lılar ilaç almadı.
Türk Eczacıları Birliği (TEB), Türk Sağlık-Sen, Sağlık-İş Sendikası gibi meslek örgütleri, iyi niyetle başlayan uygulamanın başarıyla sonuçlanacağını savunurken, Türk Tabipleri Birliği ve TEB'e muhalif bazı eczacı odaları ise protokolün akıbetinden endişe ettiklerini vurguladılar. Ankara Eczacı Odası Başkanı Hilmi Şener, eczacıların, SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç alımına karşı olmadığını belirtirken, ancak imzalanan protokolle eczanelere yaşama hakkının tanınmadığını eleştirisinde bulundu. Devletin eczanelere ilaç geri ödemeleri zamanında yapmadığını vurgulayan Şener, uygulama ile eczanelerin yüzde 30'unun kapanacağını ileri sürdü. Şener, küçük eczanelerin kapanacağını, depolarla ilişkili büyük eczanelerin ayakta kalacağını vurguladı.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek de, ilaç anlaşması ile vatandaşların daha çok mağdur olacağını öne sürerek, "Korkarım çok yakında SSK hastanelerindeki kuyruklar bile aranacak" iddiasında bulundu. SSK'nın daha önce ilaç alımını toplu olarak gerçekleştirdiğini hatırlatan Sayek, "SSK neden cihaz ve tıbbı malzeme gibi alanlarda başarısız oldu? Çünkü bu alanlarda toplu alım yapmıyor. Toplu alım ilaç maliyetlerini düşürüyor. Biz SSK'nın toplu alımdan vazgeçerek serbest eczanelerden ilaç almasına karşıyız" diye konuştu. Türkiye'de bulunan 22 bin eczaneden sadece 9 binin SSK ile anlaşma yaptığını ifade eden Sayek, anlaşmanın halkın mağduriyetini gidermeyeceğini ileri sürdü.
"VATANDAŞIN KUYRUK ÇİLESİNE SON"
Türkiye Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, SSK hastanelerinin kendi eczaneleri vasıtasıyla ilaçları hastalara verdiğini ifade ederek, "Ayrıca SSK hastanenin kendisine ait bir ilaç fabrikası bulunuyor. Burada ilaçların tamamını üretmese bile 23 çeşit ilacın üretimi yapılıyordu. SSK'lı hastalara buradan ucuz ilaç temin ediliyordu. Ancak SSK eczanelerinde müthiş bir ilaç kuyruğu meydana geliyordu. Serbest eczanelerden SSK'lı hastaların ilaçlarını temin etmesi bu kuyrukları ortadan kaldırması noktasında önemli bir adım" diye konuştu.
Sağlık-İş Sendikası Başkanı Mustafa Başoğlu ise, AB sürecinde bulunan Türkiye'nin en önemli sorunları arasında eğitim ve sağlığın bulunduğunu ve bu iki sorunun halen kangrene dönüşmüş bir yara olduğunu ifade ederek, "38 milyon SSK'lı vatandaşımızın ilaç kuyruklarındaki çilesinin yeni uygulamayla ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Dar gelirli olan bu kesim insanlarımızla ilgili olarak endişemiz; daha önce eşdeğer yöntemiyle ucuza aldıkları ilaçları şimdi pahalıya almasıdır. Umarım sağlığına kavuşturacakları ilaçların fiyatları insanlarımızın sağlığını bozmayacak türden olur" şeklinde konuştu.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Mehmet Domaç da, ilaç firmalarının eczanelere iskontolu ilaç vermemeleri halinde, eczanelerin de SSK'lıya ilaç vermeyeceğini kaydetti. Halen kamu kurumlarına kamu iskontosu yapmamış olan ilaç firmalarının bulunduğunu anlatan Domaç, bu ilaç firmalarının ilaçlarının eczaneler tarafından alınmayacağına dikkat çekti. Türkiye genelinde şimdiye kadar SSK ile 5 bin sözleşmeli eczanenin bulunduğunu ifade eden Domaç, bu sayının daha sonra 7 bine çıktığını kaydetti.