İSTANBUL (İHA) - İnce Bağırsak hastalıklarının teşhisinde dünyada ilk defa tüm sindirim sisteminin tam olarak görüntülenmesini sağlayan ve artık Türkiye'de de bulunan çift balon endoskopi yönteminin mucidi Prof. Dr. Hironori Yamamoto, yöntemi tanıtacağı workshoplar için Türkiye'ye geldi.
Dünyaya Fujinon-Fujifilm tarafından sunulan ve ince bağırsak hastalığının teşhisinde önemli bir adım olan çift balon endoskopi yönteminin mucidi Prof. Dr. Hironori Yamamoto, "Çift Balon Endoskopi Workshopları" gerçekleştirmek amacıyla geldiği Türkiye'de, ilk uygulamasını, söz konusu yöntemin İstanbul'da ilk kez kullanıldığı ve Şubat 2005 tarihinden itibaren Doç. Dr. Cengiz Pata ve ekibi tarafından başarıyla uygulandığı hastane olan, İstanbul Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirdi.
Birkaç yıl öncesine kadar ince bağırsağın tam olarak görüntülenememesinden ötürü ince bağırsak kanserinin tanısında eksiklikler yaşanmasına sebep olan 4-6 metrelik kısım artık Prof. Dr. Yamamoto'nun buluşu olan çift balon endoskopi yöntemiyle tam olarak görüntülenebiliyor. Ayrıca bu yöntemle, patoloji için parça alınabiliyor, tedaviye yönelik bazı işlemler yapılabiliyor ve tüm sindirim sisteminde her türlü hastalığın tanısı konulabiliyor.
Fujinon-Fujifilm Dünya Başkan Vekili Scuichi Yamataka'nın ve Türkiye'nin muhtelif şehirlerinden gelen yaklaşık 100 kadar sindirim sistemi hastalıkları uzmanının (Gastroenterolog) katıldığı toplantıda Prof. Dr. Yamamoto, ince bağırsak hastalıkları teşhis ve tedavisinde dünyada bir ilk olan çift balon endoskopiyi aynı günün sabahında gerçekleştirmiş olduğu vakalardan alınan görüntüler eşliğinde Türk tıbbına ve basına tanıttı.
40 SANTİMETRELİK CİHAZLA, BAĞIRSAKLARDA 6-7 METRELİK İNCELEME GERÇEKLEŞTİRİLYOR
Prof. Dr. Yamamoto, diğer yöntemlerle ortalama 1.5 metre ilerlenebilmesine rağmen, kullanılan cihaz sadece 40 santimetre uzun olmasına karşın çift balon endoskopi sayesinde 6-7 metre kadar bağırsak segmentlerinde inceleme gerçekleştirilebildiğine dikkat çekerek, çift balon endoskopinin, sıklıkla sebebi belirlenememiş anemilerin, kronik veya ataklar halinde seyreden ishallerin ya da açıklanmayan kronik karın ağrılarının, tanı konulamayan iltihaplı bağırsak hastalıklarının aydınlatılmasında kullanıldığını söyledi. Bağırsak temizliğinden sonra hastalara yüzeysel bir sedasyon uygulandığını ve işlem sonrasında hastanın evine gittiğini ifade eden Prof. Dr. Yamamoto, bu tetkikte genelde ağızdan girerek inceleme yapıldığını da sözlerine ekledi. Prof. Dr. Hironori Yamamoto, "Bu sistemde lokal anesteziye gerek yok. Operasyon, bölgesel anesteziyle yapılabiliyor. Hastalara daha az zarar veren bir şey. Genel endoskopik yöntemlerden daha gelişmiş, hastaya daha az zarar veren bir yöntem" dedi.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji bölümünden Doç. Dr. Cengiz Pata ise, "Çift Balonlu Endoskopi'de ağızdan girerek incelemeyi yapıyoruz. Radyolojik görüntüleme yöntemlerinde ya da kapsül endoskopide bağırsak duvarına ait herhangi bir hastalık söz konusu ise yine Çift Balonlu Endoskopi yapmaktayız" diye konuştu. Prof. Dr. Yamamoto'nun gerçekleştireceği "Çift Balon Endoskopi Workshopları" 20 Aralık 2006 Çarşamba günü saat 13.00'de Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde ve 22 Aralık 2006 Cuma günü saat 13.00'de İzmir 9 Eylül Üniversite Hastanesi'nde devam edecek.
Türk meslektaşları ile ilk defa buluşan Prof. Dr. Yamamoto halen Japonya-Jichi Tıp Fakültesi'nde "Uluslararası Endoskopi Araştırma ve Eğitim Bölüm"ü başkanlığını yürütüyor. Prof. Dr. Yamamoto aynı zamanda Amerika Gastroenteroloji Cemiyeti, Amerika Gastrointestinal Endoskopi Cemiyeti, Japonya Dahiliye Cemiyeti, Japonya Gastroenteroloji Cemiyeti ve Japonya Gastroenteroloji Endoskopi Cemiyetleri üyesi.
1998 yılında 55. Japonya Gastroenterolojik Endoskopi Cemiyeti Kongresi Ödülü, 1999 yılında 2. Amerikan Gastrointestinal Endoskopi Cemiyeti (ASGE) Audio-Visual Ödülü ve 2000 yılında ise 59. Japonya Gastroenterolojik Endoskopi Cemiyeti Kongresi ödülünü kazanan Prof. Dr. Hironori Yamamoto, 1984 yılında Jichi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.