VAN (İHA) - Tuzlu ve sodalı olan Van Gölü suyunda yaşayabilen tek balık cinsi olan 'İnci Kefali' balığı, son yıllarda ısrarla sürdürülen avlanma yasağı sayesinde ideal boyuna ulaştı.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğa Gözlemcileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sarı, bilinçsiz avlanma sonucunda boyu 16 santimetreye kadar düşen inci kefali balığının, yapılan çalışmalar sonucu ideal boyuna kavuştuğunu söyledi. Doç. Dr. Sarı, güvenlik güçleri, sivil toplum kuruluşları ve bilinçli vatandaşların destekleriyle uygulanan Alternatif Balıkçılık Projesi çalışmalarının 1997'den beri sürdürüldüğünü belirterek, "Amaçları arasında, balık neslini çoğaltmak ve balığı ideal boyutuna getirmek olan proje başarıyla uygulanmaktadır. Proje hedefine ulaşmış ve inci kefali balığının boyu büyümüştür. Şu anda balık 20-25 santimetre arasındaki ideal boya ulaşmıştır. Üreme dönemindeki avlanma yasağına uyulması ve balıkçıların küçük göz ağlardan vazgeçmesi sebebiyle balık büyüme zamanı buldu. Daha önce 3 yaşına ulaştıktan sonra dere ağızlarına gelen balık, küçük büyük denmeden avlanıyordu" dedi.
Doç. Dr. Mustafa Sarı, Van Gölü'ne has endemik bir canlı olan inci kefali bağılının Van ve yöresi için çok değerli varlık olduğunu da anlatarak şunları söyledi:
"Bu balık korunmalı, gelecek nesillere miras bırakılmalıdır. Bizler Van YYÜ olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Bu konuda yaptığımız çalışmalar sonuç vermiş, bizi umutlandırmış ve halkımızı bilinçlendirmiştir. Bu bilinç sayesinde inci kefali balığının daha uzun yıllar neslini sürdüreceğine inanıyoruz ve tüm Vanlıları destek vermeye çağırıyoruz. Önümüzdeki 15 Nisan-1 Temmuz tarihleri arasında uygulanacak olan av yasağına bütün herkesin uyması bekliyoruz."