Independent gazetesinin Patrick Cockburn imzalı haberinde, Kobani'nin düşmesinin Ankara için çok ciddi sonuçları olabileceği ve Türkiye'deki Kürtlerle ilişkilerin bir daha toparlanamayacak kadar bozulmasının olası olduğu belirtiliyor.
Türkiye, Irak ve Suriye'de yaklaşık 30 milyon Kürdün yaşadığı ifade edilen haberde, "Birçok Kürt Kobani düşerse bundan Türkiye'nin sorumlu olacağını düşünüyor. Türkiye'nin Kobani'ye mühimmat ve silah desteğini engellediğini düşünüyorlar" deniyor.
Kobani'deki Kürt militanların lideri İsmet Hassan ile konuşan Cockburn, Hassan'ın şu sözlerini haberinde aktarıyor: "Türkiye tarafından kuşatılmış durumdayız. Ama bu yeni bir şey değil."
Türkiye'de protestolarHaberde, uzun vadede Kobani'de yaşananlardan dolayı ortaya çıkabilecek bir kaybın da Türkiye'deki barış süreci olduğu ifade ediliyor.
"Hükümetin Kürtlerin en çok ihtiyaç duyduğu anda yardıma gelmemesi dün ülke genelinde Kürtlerin protesto gösterileri düzenlemesine ve polisle çatışmasına neden oldu" denen haber şöyle devam ediyor:
"Gösterilerde bir Atatürk heykeli tahrip edildi ve Türk bayrağı yakıldı. Tüm bu yaşananlar Türkleri de kızdırdı. Giderek tırmanan tansiyonun Türkler ve Kürtler arasında şiddet sarmalına dönüşmesinden endişe ediliyor"
Haberde Kobani konusunda çekinden davranan tarafın sadece Türkiye olmadığı da ifade ediliyor ve "ABD hava saldırılarında Kobani'deki Kürt militanlarla doğrudan temasa geçmek istemedi. Her ne kadar koordinasyon ile daha etkili hava saldırılarının düzenlenmesi mümkün olsa da ABD doğrudan bir bağ kurmama konusuna özen gösterdi" deniyor.
Haber ABD öncülüğündeki koalisyonun neden zayıfladığını anlatarak sonlanıyor:
"ABD bölgede IŞİD'e karşı savaşanlara mesafeli durup, IŞİD'e karşı mücadeleye yanaşmayan Suudi Arabistan ve Türkiye'yi kucakladı. Bunun sonucunda da koalisyon zayıfladı. Irak'ta da benzer bir durum var. IŞİD'le çatışmaların büyük kısmını Şii milisler yürütüyor ve ABD bu gruplarla temas kurmaya yanaşmıyor."