ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, doğalgazla ilgili olarak uygulanan ÖTV'ye yüzde 4 oranında zam yapılacağını bildirdi.
IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam ve beraberindeki heyet TOBB'u ziyaret etti. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve IMF heyeti arasındaki görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. TOBB binasında gerçekleşen görüşmenin ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu görüşmeyle ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında doğalgaza yüzde 4 oranında zam yapılacağını söyledi. Zam yapılmayacağı yönünde bilgilerinin olduğunu, ancak yapılan son çalışmalarda zam yapılacağı haberini aldıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, faiz dışı fazla ve bütçe hedeflerinin tutturulması için mecburen zam yapıldığını belirterek, "Doğalgazda yapılan son çalışmalarda indirime gidilebileceği noktasında bilgimiz vardı. Bizle de yapılan çalışmalarda da bir indirime gidilebilirdi. Bunun da bedelini hep beraber biz ödeyeceğiz" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, IMF Türkiye Masası Şefi Moghadam ile yaptıkları görüşmede, kendilerinin 2004'deki Türkiye ekonomisi ile ilgili görüşlerini aktardıklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de şu anda en önemli sorunun ithalatla ihracat arasındaki farkın giderek ortaması olduğunu, bunun düzeltilmesi için tek çözümün ihracatın artırılması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, IMF heyetiyle bu konuda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydederek, ihracatın artırılması noktasıyla ilgili olarak "Bugünkü sistemde Türk sanayinin girdilerinin muhakkak uluslararası rakiplerimizle eşit konuma geliyor olması lazım" dedi. Hisarcıklıoğlu, bütçede öngörülmeyen, harcamaların bedelini yine halkın ve kendilerinin ödediklerini vurgulayarak, bu duruma bir örnek verdi. Hisarcıklıoğlu, "Doğalgazdaki yüzde 4'lük ÖTV artışının altında bu yatıyor" diye konuştu. Bu durumun uluslararası arenada sanayicinin rekabetçi gücünü gittikçe zayıflattığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Bu noktadaki görüşlerimizi aktardık. Olmayan kaynağı dağıtmanın gereği yok. Bunun tek çözümü üretim ve yatırım ortamının iyileştirilmesinden geçiyor. Bununla ilgili Türk özel sektörü önündeki hedeflerin alışabilmesi noktasındaki çalışmalara hazır; ama bunu yapabilmemiz için hükümetin ekonomideki yapısal reformları 2004 yılı itibariyle yapıyor olması lazım" şeklinde konuştu.
Görüşmelerde sosyal güvenlik sistemindeki açıkların da gündeme geldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu konuda şunları kaydetti: "Açık, bugün gayri safi milli hasılanın yüzde 5'ni geçmiş durumda. Burda da çok acil ve hızlı radikal tedbirlerin alınıyor olması lazım. Biz bunları görmek istiyoruz. İnşallah seçimler sonrasında bu kararların alınıyor olduğunu hep beraber görürüz".
Gazetecilerin doğalgaza zam konusunda IMF'nin yaklaşımının nasıl olduğuna dair bir sorusuna Hisarcıklıoğlu, "Eğer siz faiz dışı fazla yüzde 6.5 vereceğinizi başta taahhüt etmişseniz, o zaman bunu tutturabilmek için toplumun herhangi bir kesimine bütçede olmayan bir şeyi vermiş olduğunuzda onun bedelini yine dönüp 68 milyon olarak biz ödüyoruz" şeklinde cevap verdi.