İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriyeli muhaliflerin yeni koalisyonunun Beşar Esad hükümetine ciddi bir siyasi alternatif olabileceğini söyledi.
William Hague, İngiltere'nin koalisyonu "erken bir aşamada" Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanımak istediğini de belirtti.
Ancak İngiliz bakan bunun için Suriye çapında "gerçek desteğe" sahip olduklarından ve demokratik bir gelecek istediklerinden emin olmayı arzuladıklarını belirtti.
Fransa ve Türkiye muhalefet koalisyonunu meşru temsilci olarak tanıyan ilk ülkeler olmuştu.
İngiliz Bakan Hague, açıklamasını Londra'da muhalefet temsilcileriyle bir araya gelmeden hemen önce yaptı.
İngiltere bu toplantıda yeni koalisyondan Suriye'de siyasi iktidarın devri için net bir plan sunmalarını isteyecek.
Karşılığında da koalisyonu tanıma ve belki de AB'nin, muhalif güçlere silah yardımına koyduğu ambargoyu kaldırması için baskı yapma sözü verecek.
Esad rejimini devirmeye çalışan gruplardan önemli bir bölümü geçen hafta sonunda Doha'da buluşmuş ve Suriye Devrimi ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu adı altında toplanmaya karar vermişti.
Koalisyonun Başkanı Şeyh Moaz el Hatib ile yardımcıları Riyad Seyf ve Süheyr Atassi de İngiltere hükümeti ile görüşmek üzere Londra'da.
Koalisyon insan haklarına saygılı, siyasette katılımcı ve uluslararası hukuka bağlı olacaklarını bildiren bir açıklama yayınlamıştı.
Dışişleri Bakanı Hague, muhalefet koalisyonunu Suriye'nin tek meşru temsilcisi olarak tanıma konusunda gelecek hafta parlamentoya rapor verecek.
ABD de, resmen tanıma konusunda İngiltere gibi temkinli davranıyor.
Bu temkinin, koalisyon içindeki bazı unsurların şeriatçı yöneliminden ve Suriye'deki çarışmalar sırasında işledikleri suçlara dair kaygılardan kaynaklandığı belirtiliyor.
Ayrıca bazı grupların el Kaide ve diğer terör bağlantıları sorgulanıyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, önceliklerinin hala uzlaşma yoluyla çözüm olduğunu söyledi.
Hague "Bir tarafın diğerine askeri üstünlük sağlamasının insani faturası kabarık ve pahalı olacaktır." dedi ve ekledi:
"Hiçbir şey yapmayıp, durumu olduğu gibi bırakamayız... ama nasıl bir yanıt vereceğimizi de iyi düşünmemiz, tartmamız gerekiyor."