ANKARA (A.A) - Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli, dünyadaki değişimlerin "normal zamanlarda gerçekleşen olaylar" olmadığını, tüm bu olayların canlıların yaşam ortamlarını çok hızlı şekilde etkilediğini belirtti.
"Doğal alanların özellikleri değişmektedir. Mevsimlerde kaymalar gözlemlenmektedir. Yazlar baharlara, kışlar yazlara dönüşmeye başlamıştır" diyen Düzenli, şunları kaydetti:
"Bu oluşumlar karşısında önlem alınması gerekmektedir. Bu önlemlerden ilki insanoğlunun bu olaylarla yaşamayı öğrenmesidir. Bunun için deprem eğitimi gibi diğer doğal afetlerin eğitiminin de alınması zorunludur.
İkinci önlem ise insanoğlunun bu tür doğal afetlerin en az görüleceği ya da görülme ihtimali olmayan alanlarda yaşamayı tercih etmesidir. Bu amaçla uzun süredir kolları sıvayan ülkeler var. Dünyadaki tüm yaşam alanlarının güncel özelliklerinin saptanması için araştırmalar yapılmaktadır. Böylece gelecekte hangi canlıların nerelerde daha iyi yaşayıp, nesillerini devam ettireceği bulunmaya ve hesaplanmaya çalışılmaktadır."
TÜRKİYE AVANTAJLI ÜLKE
İnsanların artık yaşayacağı yeri tercih ederken bölgenin doğal afetlerle ilişkisine, havasına, suyuna, toprağına bakması gerektiğini ifade eden Düzenli, şöyle devam etti:
"Konunun önemini bilenler ve ileriyi görenler bir taraftan insan faaliyetlerinden kaynaklanan sorunları saptayıp gereğini yapmaya çalışmakta, bir yandan da yeni yaşam alanlarını saptamaktadır. Resmi veya gayri resmi araştırılan alanlardan biri de ülkemizdir. Son yıllarda ülkemizde satılan ve satın alınmak istenen alanların toprak, su, yağış, sıcaklık gibi özelliklerini ve doğal afetlerle ilişkilerini gözden geçirince bunu anlamak mümkündür.
Ülkemizde çok değişik yaşam ortamlarının olduğu ve bunların pek çok canlının yaşamı için uygun olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Değişen dünyada da ülkemizin diğer ülkelere oranla çok daha yaşanabilir olacağı belirtilmektedir."
HARİTALAR HAZIRLANMALI
Türkiye'nin dünyadaki değişimlere karşı durumunu ortaya koyması, ekolojik harita ve doğal afet haritaları hazırlaması gerektiğini belirten Atabay Düzenli, "Elde edilen verilere göre yeni bir yerleşim planı yapılması kaçınılmazdır. Unutmayalım ki doğa affetmez. Aklımız başımıza geldiğinde çok geç olabilir" diye konuştu.
Son yaşanan felaketlerden ders alınması gerektiğini kaydeden Düzenli, "Hiç olmazsa bu sefer olanları dikkate alalım. Bu bayram hep beraber çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceğine armağan verelim. Bu seferki armağanlarımız toprağımız, doğal varlıklarımız, bunların koruma ve kullanım planları, doğal afet haritaları olsun" çağrısında bulundu.