ANKARA (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı, bin 500 yıl önce Doğu'yla Batı'yı birleştirip Anadolu'nun ticaret merkezi olmasını sağlayan "İpek Yolu" projesini yeniden hayata geçiriyor. Bu kapsamda, İpekyolu Turizm Geliştirme Çalışmaları ile Sapanca-Ayaş güzergahında gerçekleştirilen uygulamalar basına gösterildi.
Anadolu'da İpek Yolu'nun en önemli kavşak noktalarından biri olan Güdül-Beypazarı, Nallıhan, Göynük, Taraklı, Geyve, Sapanca, Mudurnu ve Ayaş İlçeleri, proje kapsamında incelendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Şeyda Odabaşı, 2004 yılında başlatılan İpek Yolu Turizm Geliştirme Çalışmaları kapsamında, güzergahlardaki il ve ilçelerde turizmi geliştirmeye yönelik uygulamalar yapıldığını anlattı.
Odabaşı, güzergahtaki yerleşim bölgeleri arasında iletişim ve koordinasyonun sağlanması, bu bölgelerin özgün doğal, tarihi ve kültürel değerleriyle tarımsal ürünlerinin ön plana çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi. Çalışmaların Karayolları Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütüldüğünü belirten Odabaşı, bu kapsamda çevre yolların yapımı ve onarımı, çevre düzenlemesi, ağaçlandırma gibi faaliyetlerinde gerçekleştirildiğini kaydetti.
Proje kapsamında çalışmalar yürütülen ilçelerden Güdül'ün Belediye Başkanı Hüseyin Erdoğan da tarihi evlerin onarımı, İn-Önü Mağaraları'nın düzenlenmesi, leblebi, kiraz ve üzüm gibi bölgeye has ürünlerin yetiştiriciliğinin teşvik gibi alanlarda çalışma yaptıklarını bildirdi. Erdoğan, konaklama olanaklarının geliştirilmesi ve turizm yatırımlarının teşviki konusunda projeler oluşturduklarını belirtti.
Erdoğan, Söğütçük mevkiinde golf sahasını kapsayan yaklaşık 70 trilyon TL bütçeli bir turizm merkezi oluşturma konusunda da çalıştıklarını anlattı.
Nallıhan Belediye Başkanı Safa Gür ise Sarıyer Nehri üzerindeki Nallıhan Kuş Cenneti'nin turizm alanındaki etkinliğini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkarmayı el sanatlarını geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek, turizm geliştirme projesi kapsamında bu hedefe yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Gür, Yunus Emre'nin hocası olarak bilinen tasavvuf düşünürü Tabduk Emre'nin türbesinin de bu ilçede bulunduğunu belirterek, ziyarete açık olduğunu ifade etti.