Irak referandumu hakkında IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani bir açıklama yaptı.
Barzani, "Bugün Kürt bölgesinde gördüğümüz, sonraki gün bağımsızlık ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor" ifadesini kullandı.
Barzani, “Referandum, sınırları belirlemek için değildir. Komşu ülkelere, bölge için istikrar unsuru olduğumuzu gösterdik” dedi.
"IRAK REFERANDUMU SINIRLARI BELİRLEMEK İÇİN DEĞİL"
Türkiye ile sınır olan Habur (İbrahim Halil) kapısının kapatılmadığını ve bütün sınırların açık olduğunu belirten Barzani, "Referandum, sınırları belirlemek için değildir. Komşu ülkelere, bölge için istikrar unsuru olduğumuzu gösterdik" diye konuştu.
"BAŞKAN BARZANİ YARIN BİR MESAJ YAYINLAYACAK"
Barzani, referandumda oyunu kullandıktan sonra düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Irak hükümeti, 2014 yılından bu yana Kürdistan'ın bütçesini kesti. Kimse tehdit diliyle konuşmak zorunda değildir. Oturarak bu süreci birlikte değerlendirelim. Tehdite gerek yok. Biz bu tehditleri doğru bulmuyoruz. Kürt milletinin iradesi meselesi tehditle sona erdirilmez. Hiçbir dünya milleti ambargoya gündeme getirerek o iradeyi kıramaz. Havalimanı, sınırları kapatmak bu iradeyi kırmaz. Kürtler, Irak üzerinde bir tehdit değil. Irak'ı yöneten bu kafa Irak üzerinde tehdittir. Referandum süreci bugün Kürdistan bölgesinde sona varacaktır. Başkan Barzani yarın bir mesaj yayınlayacak ve tekrar Kürdistan bölgesinin iradesini teyit edecektir" dedi.
"ERDOĞAN İLE HİÇBİR ZAMAN DOĞRUDAN BİR TEMASIMIZ OLMADI"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hiçbir zaman doğrudan bir temasları olmadığını belirten Barzani, "2 aydır Ankara'ya gitmek ve Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmek istiyordum. Ama, şimdiye kadar vakit olmadı. Biz bunu doğru bir şekilde Türkiye'ye anlatmak istiyoruz. Kürtler Irak ile birliği daha kuvvetlendirmek için elinden geleni yaptı. Talabani Irak'ın birliği ve demokrasisi için çok mücadele etti. Bizim dünyadaki hiçbir etnik unsur ve dinle sorunumuz yoktur. Uluslararası camia bu süreçte yanımızda olsun. Bize ve Irak hükümetine yapacakları en büyük iyilik budur. İkinci adımımız savaş veya herhangi bir ülkeyle sorun yaşamak istemiyoruz. Ne zaman hazır olurlarsa oturup doğrudan konuşabiliriz. Bağdat bizimle diyaloga gelsin. Biz tehdit adımlarını atlattık. Artık yeni bir süreç başladı. Tehdite gerek yok. Uzlaşı süreci başladı" diye konuştu.
YILDIRIM ORTAK YAYINDA IRAK REFERANDUMUNU DEĞERLENDİRDİ
Öte yandan, Televizyonların ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, bağımsızlık referandumunun ekonomik, siyasi ve diplomatik ile güvenlik ve askeri olmak üzere üç boyutu olduğunu belirtti.
Yıldırım, "Kriz zirve yaptı. Dönülmez bir noktaya geldiği için bundan sonrası hiç hoş olmayan rahatsız edici gelişmelerin de olacağı bir sürecin başlangıcı olacak. Ama inatla Kerkük gibi, Musul gibi anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı sıcak çatışmaya zemin hazırlamıştır. Bunun bedeli günahsız sivil insanlar olacaktır" dedi.
Türkiye'nin karşısındaki meşru otoritenin Bağdat'taki merkezi hükümet olduğunu aktaran Yıldırım, Türkmenlere yönelik şiddet olaylarının artması halinde buna duyarsız kalınmayacağını ve atılacak askeri adımların da Irak merkezi yönetimi ile koordinasyon içinde olacağını belirtti.
Başbakan, gerek Suriye'de gerekse de Irak'ta, Türkiye'nin güney sınırlarında yeni bir oluşuma gidilmesini "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.
Yıldırım, "Bu topyekün bir savaş değil. Sınır ötesi tedbir alıyoruz. İşte Fırat kalkanı'nda yaptığımız da bu... Bunları savaş diye nitelemek yanlış olur. Irak tarafında da aldığımız tedbirler, bu sözde referandum kararından sonra oradaki terör unsurlarının daha da cesaretlenerek faaliyetlerini artırmamalarını sağlamak. Vatandaşlarımız rahat olsun savaşa falan girdiğimiz yok" diye konuştu.