BAĞDAT (İHA) - Irak'ta şiddetin arkası kesilmedi ve özellikle son günlerde yabancılar için durum gittikçe tehlikeli boyutlara ulaştı. Bu yüzden, yardım kuruluşlarıyla büyük işletmelere bağlı bazı personel, bavullarını toplayıp komşu ülke Ürdün'e geçti.
Irak Enerji Bakanı Eyham El Samari, Alman Siemens elektronik işletmesinin yaklaşık 30 çalışanına "Irak'ı terk et" çağrısı yaptığını ve bunun Alman Dışişleri Bakanlığı'nın tavsiyesiyle olduğunu açıkladı.
Iraklı Bakan, Siemens'in Irak'ta elektrik santrallerinin yeniden inşasında görev aldığını ve planlanan projeleri 15 Mayıs'a kadar tamamlama yükümlülüğünü üstlenmiş olduğunu söyledi.
Bundan 1 ay önce, ham petrol sektöründe faaliyet gösteren İngiliz firması Foster Weeler de, çalışanlarını Irak'a nakletmeyi durdurdu. Amerikan General Electric firması ise, kimi elektrik santrallerinde çalışmalarına son verdi fakat Irak'ı terketmedi. Buna rağmen, Bağdat'ın özellikle yaz aylarında artan elektrik ihtiyacının karşılanmasında önemli rolü olan iki santraldeki jeneratörler, geçici olarak kapatıldı.
Bağdat'taki Amerikan Askeri Sözcülüğü'nden General Mark Kimmitt, uluslararası firmaların Bağdat'tan ayrılmalarının ülkenin yeniden imarının yavaşlaması anlamına geleceğini belirtti. Yardım kuruluşlarının Irak'tan çekilmesiyle kimi darboğazların oluşacağı tehlikesine işaret eden "Muhtaç İnsanlara Yardım Girişimi"nden Aleksander Christof, şunları söyledi: "Felluce dışında diğer bölgelerde durum tamamen istikrarsız değil. Felluce'de, ihtiyaçların giderilmesi ve tıbbi müdahalelerde ilk güçlüklerin çıktığı işaretini alıyoruz. Önümüzdeki haftalarda, yardım kuruluşları ile uluslararası personelin Irak'tan ayrılmasıyla, durumun daha vahim bir hal alacağından endişeleniyoruz"
Irak'tan ayrılmak zorunda kalan yardım kuruluşlarına bağlı çalışanlar, komşu ülke Ürdün'den kurdukları internet ve telefon irtibatıyla, halen Irak'ta bulunan personel ile işbirliğini koordine ediyor. Hatta bu yöntemle, Bağdat'ın yoksul semtlerinde tahrip edilmiş olan su şebekelerinin yeniden imarının hızlandırılmış olduğu vurgulandı.
Bazı projelerin ise, şimdilik dondurulması gündeme geldi. Uluslararası kuruluş temsilcileri, ne zaman Irak'a geri döneceklerine, kendileri karar verme durumunda. "Muhtaç İnsanlara Yardım Girişimi"nden Aleksander Christof, kendisi ve diğer Alman 3 arkadaşı için şu ifadeleri kullandı: "Irak'taki yerli personelimiz, güvenlik durumunu iyi değerlendirebilecek konumda. Onlar ortamın güvenli olduğuna ne zaman karar verirse, o zaman döneriz. Oradaki yerli personel, 'Sizlerin şu an için dışarıda kalması daha iyi. Çünkü biz bu ortamda daha iyi çalışabiliyoruz ve herhangi bir tehlikeye maruz kalmıyoruz. Bize hiç kimse zarar vermiyor' diyor"