HABER

İran'a uygulanan politikada değişim

ABD Kongresi'nden bir grup üye, yönetimi, İran hükümetiyle anlaşma çabalarına son vermeye ve doğrudan İran halkı içindeki demokratik unsurlarla diyalog kurmaya çağırdı.

İran'a uygulanan politikada değişim

Cumhuriyetçi Parti Kansas Senatörü Sam Brownback, hazırlanmasına katkıda bulunduğu ve her 2 partiden üyelerin desteklediği tasarı hakkında konuşurken, İran için sert bir dil kullandı. Brownback, "Bizim şu andaki İran rejiminin ne olduğunu iyi bilmemiz, önem taşıyor. Rejimi oluşturan grup, İran'da gerçek demokrasinin gelişmesini engelleyen, insan haklarını ihlal eden, terörizmi besleyip ihraç eden, yasadışı bir zümredir" dedi.

Tasarıyı hazırlayanlardan Amerikan Kongresi'nin Demokrat Partili Oregon Senatörü Ron Wyden, Muhammed Hatemi ile reformcu müttefiklerinin, verdikleri sözleri yerine getirmediklerini belirtiyor. 1997 yılında iktidara gelen, geçen yıl da yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin uzun zamandır reform yapacağını söylediğini belirten Wyden, "Bunlar dişe dokunur bir demokratik değişim getirmeyi beceremediler. Aslına bakarsanız Hatemi yönetiminin icraatı da, sansürü artırmak, dincilik bilincini körükleyip sindirmek, siyasi baskıyı daha da artırmak oldu" dedi.

Senatör Wyden, Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın İran'ı, insan haklarını sistemli olarak ihlal etmek, yargısız idamlar, ortadan kaybolmalar ve yaygın işkenceden sorumlu tuttuğuna işaret ediyor. Demokrat Partili Senatör'e göre, öğrenci grupları, kadın kuruluşları ile dini azınlık gruplarının sık sık yaptıkları gösteriler, İran halkı arasında demokratik değişim isteğinin ne kadar yaygın olduğunu kanıtlıyor.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili üyelerinden Kalifornialı Tom Lantos da aynı tasarıyı Temsilciler Meclisi'ne sunanlardan. Lantos da İran'daki rejim hakkında aynı olumsuz görüşleri paylaşıyor. "İran halkı demokrasiden başka bir şey istemiyor" diyen Lantos, "Kadın-erkek eşitliği, dini özgürlük ve 21. yüzyılın dünyasının bir parçası olmak, İran halkının başlıca özlemleridir" görüşünü savundu. Bağlayıcı niteliği olmayan tasarı, ABD'nin İran'da demokrasi isteyen gruplara nasıl ulaşacağı hakkında öneriler içermiyor. Tasarı kabul edildiği zaman kanun gücünde bir bağlayıcılığı olmayacak.

Washington Post gazetesinde bu hafta yayınlanan bir haberde, Bush yönetiminin İran hükümetiyle işbirliği yolları arama politikasını terk ettiği belirtiliyordu. Fakat hemen ardından, Beyaz Saray Sözcüsü Ari Flescher haberi yalanladı. Sözcü bu yalanlamayı yaparken, İran'ın terörizmi desteklemesinden ve Ortadoğu barış girişimlerini reddetmesinden duyulan kaygılara işaret etti. Ancak sözcü, ABD'nin, gerekli oldukça İranlı yetkililerle temas imkanları için çalışmaya devam edeceğini belirtti. Sözcü'nün bu sözlerine rağmen, Kongre üyesi Lantos, Bush yönetiminin, İran konusunda hazırladıkları karar tasarısını destekleyeceğine inandığını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler