James Reynolds
BBC Tahran muhabiri
İran'da bazı muhafazakar meclis üyelerinin Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'a meclis soruşturması açılmasını sağlayacak bir dilekçe üzerinde çalıştığı bildiriliyor.
Ahmedinejad'a muhalefet eden iki grup var.
Ahmedinecad'a muhalefet eden iki ana grup var.
Bunlardan biri, nükleer silah elde etmesini engellemeye çalışan Batılı hükümetler, diğeri ise 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ahmedinecad'ı yenilgiye uğratmaya çalışan İranlı reform hareketi.
Ancak bugünlerde muhafazakar hareketin içerisinden üçüncü bir grup muhalif ortaya çıkıyor.
Bu muhalefet Ahmedinecad için ilk iki gruptan daha tehlikeli olabilir.
Pazar günü Wall Street Journal'da yayımlanan bir yazıda dört resmi yetkilinin cumhurbaşkanını ve hükümeti yasaları çiğnemekle suçlayan bir rapor hazırladığı belirtildi.
İddialar arasında, meclisin onayı olmadan İran Merkez Bankası'nın dış fonlar rezervinden 590 milyar tutarında para çekme, yasadışı petrol ve doğal gaz ihrac etme ve bütçe harcamaları konusunda açık davranılmaması var.
Muhafazakar koalisyon çatlıyor New York merkezli Dış İlişkiler Konseyi'nin İran gözlemcisi Ray Takeyh, muhafazakarların, Ahmedinecad'ın ülkeyi "İslam cumhuriyetinden Ahmedinecad cumhuriyetine dönüştürmeye çalıştığından" endişelendiğini söylüyor.
İran'daki muhafazakar gazeteler de ülkedeki kanun yapıcıların, suçlamaların parlamentoda tartışılabilmesini sağlayacak dilekçe için 74 imza toplamaya çalıştıklarını yazıyor.
Soruşturmalar, Ayetullah Humeyni'nin izni olmadan yapılamıyor.
Humeyni'nin meclis üyelerine girişimlerine devam etme izni vermediği bildiriliyor.
İngiltere'nin Saint Andrews üniversitesi öğretim üyesi Ali Ansari, Humeyni'nin kendi geleceğini Ahmedinecad'ınkine bağladığını düşünüyor.
Amerika'daki Bennington Üniversitesinden Mansour Farhang da soruşturmanın "yalnızca Ayetullah Humeyni yüzde 100 desteklerse başarılı olabileceğini" söylüyor.
Ancak Farhang, Humeyni'nin kendi güvenirliğini fazlasıyla Ahmedinecad'a bağladığını, dolayısıyla bunun olmasına izin veremeyeceğini ekliyor.
Yine de, cumhurbaşkanı Ahmedinecad'a karşı yapılan girişim, 2009 yılında Yeşil hareketin yarattığı tehlikeyle geçici olarak bir araya gelen muhafazakar hareketin çatladığını gösteriyor.
Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, İran-Irak savaşının dindar gazileri liderliğindeki aşırı-muhafazakar popülist hareketi temsil ediyor.