ANKARA (İHA-TBMM) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, SSK primlerinin, zamanaşımı, işverenin ölümü, iflası, işyerinin kapanması, terk edilmesi, tasfiye edilmesi gibi nedenlerden dolayı işverenden tahsil edilememesi halinde, sigortalıdan tahsil edilmesine ilişkin yeni bir düzenleme benimsendi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu bugün akşam saatlerine kadar yaptığı çalışmalarda işçinin aleyhine olan yeni bir düzenlemeyi kabul etti. Komisyonda 'Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası, Sosyal Sigortalar Yasası ve Sosyal Sigortalar Kurumu Yasası Değişiklik' öngören yasa tasarısı ele alındı. Müzakerelerin ardından tasarı önemli bir değişiklikle kabul edildi.
Görüşmeler sırasında AK Parti İstanbul milletvekilleri Alaaddin Büyükkaya ve Mehmet Sekmen ortak bir önerge vererek tasarıya, 'SSK primlerinin, zamanaşımı, işverenin ölümü, iflası, işyerinin kapanması, terk edilmesi, tasfiye edilmesi gibi nedenlerden dolayı işverenden tahsil edilememesi halinde, sigortalıdan tahsil edilmesine" ilişkin bir madde eklenmesini istedi.
CHP'li komisyon üyeleri önerge önceden dağıtılmadığı için önerge kabul edildikten sonra söz aldılar. CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, önergeyle getirilen düzenlemeyle, işveren sigorta primini ödemediği zaman işçinin ödemesinin getirildiğini belirterek, "Bunun hukukla ve adaletle ilgisi yok. Siz sigortalıyı cezalandıran bir düzenleme yapıyorsunuz. Ve bununla işveren primini zamanında toplamayan sigorta müdürleri de ödüllendiriliyor. İşvereni bulamazsınız ama işçiyi kolay bulursunuz. Emekli olacak ya da sağlık için başvuracak. Bunu yapmaya hakkınız var mı?" diye itiraz etti.
CHP'li Kılıçdaroğlu, düzenlemenin kayıtdışı istihdamı artıracağını da savundu ve "Bu aynı zamanda SSK yüzsüzlerinin de affıdır" ifadelerini kullandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesğioğlu ise "Belediyeler işçilerden kesiyor ama primini yatırmıyor. Günü geldiğinde bu işçiler emekli ediliyor. Sağlık kurumlarından da yararlanıyor. Bunda işçinin kusuru yok. Esas muhatap yine işveren. Ancak, bu primleri de birinin ödemesi lazım. Getirilen düzenlemede, istisnai durumlarda işçiye rücu edilen bir durum var" diyerek önergeyi savundu. CHP'liler itirazlarını sürdürürken Bakan Başesgioğlu, durumun Genel Kurul'da yeniden değerlendirilebileceğini açıkladı.
TASARI NE GETİRİYOR?
Yasa tasarısıyla, 1 Temmuz 2004 tarihinden itibaren asgari günlük ücret ile prime esas günlük kazanç alt sınırı da eşitlenerek, bu kazanç ile alt sınır arasındaki fark ortadan kaldırılıyor. Bu düzenlemenin emekli maaşlarının düşmesine neden olacağı belirtiliyor.
Tasarıyla, isteğe bağlı sigortalıların sigortalılıkları süresince sağlık yardımlarından yararlanmamaları nedeniyle prim oranı da yüzde 30'dan 25'e indiriliyor.
Aynı şekilde malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarını topluluk sigortası yoluyla ödeyenlerin prim oranı da isteğe bağlı sigortaya paralel olarak yüzde 30'dan 25'e indiriliyor.
Tasarıyla, kamu görevlileri sendikaları ile ilgili de yeni düzenlemeler yapılıyor. Yetkili sendikaların belirlenmesinde öncelikle kurumlarda bir tespit yapılacak. Çalışma Bakanlığı da kurumlarda çalışan toplam kamu görevlisi sayısıyla sendikalar itibariyle üyelik kesintisi yapılan üye sayılarını dikkate alarak her yıl 15 Mayıs tarihi itibariyle hizmet kollarındaki bütün kamu görevlileri sayısı ile hizmet kolundaki sendikaların üye sayılarını tespit edecek.
Bakanlık, her hizmet kolundaki yetkili kamu görevlileri sendikalarıyla konfederasyonlarının toplam üye sayısını belirleyerek, her yıl temmuz ayının ilk haftasında Resmi Gazete'de yayımlayacak. Ancak bu yıl, kurumlar tespitlerini 15 Temmuz'a kadar gerçekleştirerek, 30 Temmuz'a kadar Çalışma Bakanlığı'na gönderecek. Bakanlık da tespitlerini 30 Ağustos'a kadar yayımlayacak. Buna bağlı olarak Ağustos ayının 15. günü başlaması gereken toplu görüşmeler Eylül'ün 15'inde başlayacak. Tasarıyla, sendikaların üye aidatları ve üyelikten çekilme ile ilgili düzenlemeler de hüküm altında bulunuyor.