HABER

İsrail, Beyrut'un güneyini vurmaya hazırlanıyor

Ankara (AA) - İsrail'in, iki askerinin Hizbullah örgütünce kaçırılmasının ardından hem havadan hem de karadan başlattığı operasyon ikinci gününde de devam ediyor.

İsrail askerlerinin dün sınırı geçerek Lübnan'a girmesi ve bugün Beyrut'un bazı kesimlerini bombalamasıyla tırmanan gerginlik, İsrail'in en büyük üçüncü kenti Hayfa'ya füze saldırısı düzenlenmesi ve Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Beyrut'un güneyinde halka, örgütün varlığından uzak kalınması çağrısında bulunması üzerine yerini
kaygıya bıraktı.

İsrail, Hizbullah'ın kaçırdığı askerlerini kurtarmak amacıyla başlattığı operasyonu, uluslararası tepkilere rağmen sürdürüyor. Askerlerini kurtarmak için Beyrut'u Şam'a bağlayan karayolunu vurmayı planlayan İsrail, Beyrut'taki uluslararası havaalanını bugün iki kez bombaladı. İlk saldırıda, pistler uçuşa izin vermeyecek derecede zarara uğratıldı ve akşam saatlerinde düzenlenen ikinci saldırıda yakıt tankları hedef alındı. Beyrut havaalanının yanı sıra Lübnan'ın doğu Bekaa vadisindeki askeri hava üssüyle kuzeydeki bir askeri havaalanı da bombalandı.

Hizbullah'ı "Tahran'daki cihad yanlısı rejimin bir kolu" olmakla suçlayan İsrail Dışişleri Bakanlığı, Lübnanlı Şii örgüt Hizbullah'ın, kaçırılan İsrailli askerleri İran'a nakletmek istediğini ileri sürdü. İran ise İsrail'in iddiasını "saçma" olarak niteledi. İsrail, dün geceden beri Lübnan'da yüzlerce hedefi vurduğunu açıkladı.

İsrail'in kuzey bölge komutanı Tümgeneral Udi Adam, "Hizbullah örgütünün roket ve diğer silahlar bulundurduğu bu ülkede alt yapı tesislerine saldırıldığını" belirtirken, Hizbullah'ın da sınır kent ve kasabalara 85 füze fırlattığı, saldırılarda iki İsraillinin öldüğü bilgisi verildi. İsrail saldırılarında ise son bilanço, 50'nin üzerinde ölü olarak verildi.

Hizbullah'ın, "Beyrut ve güneyi vurulursa, Hayfa'yı hedef alırız" şeklindeki açıklamasından kısa bir süre sonra, bu kente iki Katyuşa füzesi düştü.

İsrail, saldırının bedelinin ağır olacağını açıklarken, Hizbullah, olayla ilgisinin bulunmadığını bildirdi.

Bu arada Beyrut yönetimi, BM'den, İsrail ile Lübnan sınırındaki çatışmaları durdurması amacıyla ateşkes çağrısında bulunmasını istedi.

BM Güvenlik Konseyi de konuyu yarın görüşmek üzere olağanüstü toplanma kararı aldı.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını artırması üzerine, taraflara sükunet çağrısında bulunmak amacıyla Orta Doğu'ya 3 kişilik heyet göndereceği açıklandı.

AB yüksek temsilcisi Javier Solana ve İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett da Orta Doğu'daki durumdan "çok endişeli" olduklarını açıkladı.

Solana ve Beckett, durumun hem İsrail hem de Lübnan için ciddi bir tehdit olduğunu ifade ederken, Beckett, İsrail'in, kendisini kışkırtan eylemlere karşılık verme hakkının bulunduğunu, ancak uluslararası hukuku çiğnememesi ve sivil kayıplara yol açmaması gerektiğini belirtti.

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile telefonda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail-Lübnan sınırında yeniden sükunetin sağlanmasının gerekliliğini vurguladı.

Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Stoere da "2 İsrailli askeri kaçırarak ilk kıvılcımı yakan Hizbullah ve tepki olarak Lübnan'ı bombalayan İsrail'i" kınadı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Beyrut havaalanını bombalayan İsrail kınandı ve "bu saldırı, Lübnan'ın bağımsızlık haklarının ve BM beyannamesi çerçevesinde kabul edilen ilkelerin ihlalidir" denildi.

Bölgedeki olaylara Fas yönetimi de tepki göstererek, İsrail'den operasyonlarına son vermesini istedi.

Bu arada, Ürdün Kralı Abdullah da İsrail saldırılarını kınadı. Avusturya'dan gelen açıklamada ise Filistinlilerin ve Hizbullah'ın İsrail topraklarına saldırılarının son bulması istendi.

En Çok Aranan Haberler