ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'de çalışmak için başvuran 11 bin 600 yabancı işçiden 5 bin 500'üne uygun koşulları taşıdığı için çalışma izni verdiklerini söyledi. Başesgioğlu, yapılan yeni düzenlemelerle Türkiye'de çalışmaya başlayan yabancı işçilerden 4 bin 500'ünün SSK ve Bağ-Kur'a pirim ödemeye başladığını belirtti.
Çalışma Meclisi 12 yıl aradan sonra dokuzuncu toplantısını bugün yaptı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Başesgioğlu, Çalışma Meclisi'nin ilk kez 1947 yılında toplandığını ancak düzenli olarak bu organizasyonun gerçekleştirilemediğini kaydetti. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre Türkiye'de işsizliğin yüzde 10 ile 10.5 arasında seyrettiğini ifade eden Başesgioğlu, işsizlik sıralamasında Türkiye'nin OECD ülkeri arasında dördüncü sırada olduğunu kaydetti. İşsizlikte Avrupa ortalamasının ise yüzde 9 olduğunu hatırlatan Başesgioğlu, işsizliği önlemenin belirli yöntemlerinin bulunduğunu söyledi. İşsizliğin sadece gelirden yoksun olma durumu olmadığını altını çizen Başesgioğlu, "İşsizliğin ekonomik yönünün ötesinde sosyal boyutu var. İşsizlik aile içi dağılmalara ve toplumla olan bağları koparmaya neden oluyor. İşsiz bir insanın halet-i ruhiyesini hepimiz biliyoruz. İşsize iş bulmak ona sadece ekonomik yönden destek vermek değil, aile ve sosyal hayatını da düzene koymaktır" şelinde konuştu. İşsizliği makul seviyelere çekmek için ekonomik büyümenin ve ekonomik istikrarın gerekli olduğunu belirten Başesgioğlu, şunları söyledi:
"İşsizliğin önüne geçmek için ekonomik büyümenin yüzde 6'nın üzerine çıkması gerekiyor. Türkiye'de son iki yıldır ekonomik büyüme performası çok iyi gidiyor. 2003 ve 2004 yılı rakamları fena sayılmaz. Ancak ekonomik büyümeye rağmen istihdam rakamlarında kımıldama yok. Bu olumlu gelişmeler henüz istihdama yansımadı. Bizim gibi ülkelerde bu rakamlara geç de olsa yansıyor. 2005 ve 2006 yıllarında ekonomik büyümenin istihdama yansımasını bekliyoruz. İşsizliği önlemek için büyüme politikamızı istihdam odaklı hale getirmek zorundayız. IMF ile yapacağımız anlaşmalarda bu konuya dikkat etmemiz gerekiyor." Başesgioğlu, Avrupa Birliği'nden alınan 50 milyonluk kredinin İş Kurumu'na ulaştığını bu parayla 25 bin kişiye mesleki eğitim verileceğini belirtti.
Bu yıl Türkiye'de çalışmak isteyen 11 bin 600 yabancı işçinin müracat ettiğini, bunlardan gerekli koşulları taşıyan 5 bin 500 kişiye izin verildiğini anlatan Başesgioğlu, yapılan yeni düzenlemelerle 4 bin 500 yabancı işçinin SSK ve Bağkur'la irtibatlandırıldığını kaydetti. Daha önce Türkiye'de çalışan yabancı işçilerin SSK ve Bağkur'a pirim ödemediğini yapılan yeni düzenlemelerle bunun gerçekleştirildiğini ifade eden Başesgioğlu, bunun yanısıra bu yıl 5 bin vatandaşımıza iş bulduklarını söyledi.
Doğrudan yabancı sermaye girişine engel olmak istemedikleri için yabancılara çalışma izni verdiklerini anlatan Başesgioğlu, "Bunu yaparken kendi iş gücümüzü de dikkate alıyoruz. Bizim vatandaşlarımızın yapabileceği işler için yabancılara izin vermiyoruz. İşsizliğin yoğun olduğu ülkemizde dışarıdan ucuz işçi getirilmesine bazı sınırlamalar getiriyoruz. Bunu Türkiye gibi bütün ülkeler yapıyor. Bu konuya ilişkin bakanlığımızda yeni bir birim kurduk ve sürekli personel desteği veriyoruz" şeklinde konuştu. İşsizliğin Türkiye'nin ve toplumun en büyük sorunu olduğunu belirten Başesgioğlu, kamu kurumlarının yılda 35 bin ile 40 bin arasında personel alabildiğini, bunun da itiyacı karşılamadığını belirtti. Özel sektörün de istihdam konusunda daha fazla gayret göstermesi gerektiğini vurgulayan Başesgioğlu, bu amaçla işgücü maliyetinin azaltılması için çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini de sözlerine ekledi.