HABER

İstanbul ışıl ışıl olacak

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi; Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ), Avrupa Yakası Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ve Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. (AYEDAŞ) ile imzaladığı protokolle şehir içi otoyollar, ana arter ve kavşaklardaki aydınlatma tesislerinin işletme ve bakımını üstendi. Belediye Meclisi de bugünkü birleşiminde söz konusu protokolü onayladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, "5. Seçim Dönemi 3. Toplantı Yılı Şubat Ayı Toplantılarının 2. Birleşimi"ni Saraçhane Belediye Sarayı'ndaki Meclis Salonu'nda gerçekleştirdi. Belediye Meclisi'nin bugünkü toplantısında 88 ile 150 numaralar arasındaki raporlar ele alındı. Meclis üyelerinin görüşlerini belirtmesinin ardından oylanan raporların tamamı, komisyon görüşleri doğrultusunda kabul edildi.

Kabul edilen 92 numaralı raporda; "İstanbul'un dünya ve Türkiye çapında önemli ticaret, politika, kültür, sanat merkezi olması, yoğun bir nüfusa sahip olması dolayısıyla sürekli aydınlık olması gerekmektedir. Ayrıca geceleri insanların güvenliği için de iyi bir aydınlatma şarttır. Bunun için sürekli olarak mevcut aydınlatma tesislerinin bakımının yapılması, gereken yerlere yeni tesislerin yapılması ve bu yeni tesislerin iyi halde muhafaza edilmesi büyük önem arz etmektedir. Genel aydınlatmayla farklı kurumların ilgilenmesi, bu kurumlar arasında yeterli ve gerekli koordinasyonun sağlanamaması, farklı uygulamaların olması nedenleriyle şehir kirliliği oluşmaktadır. Bu nedenle tesis ve bakım hizmetlerinin tek elde toplanmasının uygun olacağı düşünülmüştür" ifadelerine yer verildi ve bu amaçla ilgili kurumlarla devir protokolü imzalandığı belirtildi.

Raporla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin TEDAŞ, BEDAŞ ve AYEDAŞ ile ana arter ve kavşaklardaki aydınlatma tesislerinin işletme ve bakımının devri konusunda yaptığı protokol onaylanmış oldu.

Protokole göre; daha önce Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı'nın ilgili yazısıyla İstanbul'da otoyol statüsünden çıkartılıp Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen yol ve kavşakların aydınlatma tesislerinin işletme ve bakımları da Karayolları Genel Müdürlüğü'nden doğrudan devralınacak, bu yol ve kavşakların işletme ve bakımı da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Bu yollar arasında Anadolu Yakası'nda Harem-Çayırova, Avrupa Yakası'nda ise Boğaziçi Köprüsü çıkışı ile İstanbul il sınırları içindeki D-100 (E-5) Karayolu da bulunuyor.

Devir protokolü, Büyükşehir Belediyesi'nin tesis işlemlerini tamamladığı andan itibaren geçerli olacak. Bu kapsamda, devredilen yollarla ilgili olarak BEDAŞ ve AYEDAŞ tarafından yapım programına alınan proje ve yapım işleri programdan çıkartılacak. Bu yollarda bulunan reklam panoları da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından muhafaza edilecek.

Öte yandan, söz konusu protokolü dikkate alan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, görev ve fonksiyonları Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından yürütülen, bu nedenle atıl durumda bulunan Müzeler Şube Müdürlüğü'nün ismini dünkü birleşiminde Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü olarak değiştirdi. Müdürlük ismini belirleyen 84 numaralı raporda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin rüzgar, Boğaz akıntısı ve benzeri alternatif enerji kaynaklarının temini yoluna gideceğine de dikkat çekildi.

En Çok Aranan Haberler