İSTANBUL (AA) - Kendin Yap (Do It Yourself) kültürünü benimseyenleri buluşturan İstanbul Maker Faire etkinliği Haydarpaşa Garı'nda başladı.
GelecekHane tarafından üçüncüsü düzenlenen İstanbul Maker Faire'de, icatlar çıkaran mucitler, mühendisler, ustalar, sanatçılar, amatörler, öğrenciler, sanayiciler ve start-up'lardan oluşan 300 "maker" projelerini sergileniyor
Açıkhava aktiviteleri, atölye çalışmaları ve canlı müzik performanslarının da olacağı etkinlik, tarihi Haydarpaşa Garı'nda29 Ekime kadar 10:00-18:00 saatlerinde ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
"Birlikteyap" temasıyla gerçekleştirilen etkinlik boyunca model uçak ve drone atölyesinde ziyaretçilere 2 saatlik eğitimler verilecek. Bu eğitimler sonrası katılımcılar kendi model uçaklarını inşa edebilecek. Maker Faire'de isteyen herkesin katılabileceği drone yarışlarında kazananlar için ödüller olacak.
Tasarımı ve üretimi Bahçeşehir Koleji öğrencileri tarafından yapılan elektrikli kaykay ve jet motorlu bisikletin de sergileceği etkinlikte, havadan içilebilir su üreten fanlı sistem ve güneş enerjisiyle çalışan ışıklı tişört gibi çalışmalar da görülebilecek.
- "15 bin ziyaretçi bekliyoruz "
GelecekHane Stratejisti Halil Aksu, İstanbul Maker Faire ile bilim ve tasarıma ilişkin eğlenceli bir etkinlik düzenlediklerini belirterek, beklentilerinin üzerinde ilgiyle karşılaştıklarını söyledi.
Fuarda bu yıl 500'e yakın inovatif proje bulunduğunu anlatan Aksu, "Üç gün boyunca 100'den fazla atölye düzenlenecek. Binlerce insan kodlamayla, üç boyutlu (3D) tasarımlarla tanışacak. Toplamda 15 bin ziyaretçi bekliyoruz ama ilk günde bile beklediğimizden yüksek bir katılım var. Hava da güzel, mekan da... Zannederim katılım hedeflerimizi aşacak." diye konuştu.
- "Bir saate havadan 1,5 bardak su üretebiliyoruz" Etkinliğin "Pro-Maker" bölümünde stant açan proje tasarımcısı Yusuf Çolak, geliştirdiği güneş enerjisinden beslenen ışıklı tişörtü ve diğer yenilikçi ürünlerini öğrencilerle paylaştı.
Çolak'ın proje ortağı Kerem Arıkan ise ürettikleri havadan içilebilir su üreten projesine ilişkin, "Fan ile içeriye hava yollayarak cam şişenin içine doğru yoğuşma sağladık. Böylelikle saf su ürettik. Cihazımızın içindeki Dolomit Kayaçları'yla da minerallendirdik ve arıtarak içilebilir su haline getirdik. Bir saat içinde 1,5 su bardağı içilebilir su üretebiliyoruz." diye konuştu.
Bahçeşehir Okulları eğitimcisi ve drone eğitmeni Tolga Yıldız da öğrencilerin drone kullanmayı sevdiğini belirterek, "İstikbal göklerdedir. Biz de fuarda öğrencilere drone uçurmayı öğretiyoruz. Drone'lar artık erişilebilir bir noktaya geldi. 70 liraya, 100 liraya drone var. Drone'lar artık rahatlıkla okullara girebilir." ifadelerini kullandı.