HABER

İstanbul merkezli 17 Aralık soruşturmasına ilişkin dava

İstanbul merkezli 17 Aralık soruşturması kapsamında, Fatih Belediyesine yönelik dosyayla ilgili 21 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 9 sanık ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan sanıklardan Raşit Şentürk, 2 Nolu yenileme kurulunda müdür olarak görev yaptığını belirterek, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Görevi gereği bölgesinin Zeytinburnu ve Tuzla ilçeleri ile Fatih ilçesinin bir kısmını kapsadığını, suçlamalara konu yerlerin kendi bölgesinde olmadığını savunan Şentürk, "Bu yerlerle ilgili benim hiçbir yetkim yoktur, yaptığım görev itibariyle de zaten yetkim bulunmamaktadır, bu sebeple suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

Savunması sorulan sanıklardan Mimar Sevinç Doğan da evini bastıklarında kendisine 92 kişilik örgüt kurmak, silah kaçakçılığı, altın kaçakçılığı ve kara para aklamak suçlamalarının yöneltildiğini belirterek, "Fatih Belediyesi dosyasına iddianamenin kabulü aşamasında alelacele 10 kişi kattılar. Dosyaların hepsi birbirine karıştırılmış" ifadesini kullandı.

- "Binada herhangi bir tahribat yapılmadı"

Cağaoğlu'nda yer alan Ece Ajandaları binasıyla ilgili suçlamalara ilişkin de konuşan Doğan, 24 senelik meslek hayatımda ilk defa bir tarihi eser işi aldığını ve kurulda iş yavaş ilerlediğinden 2 yıl sürdüğünü belirterek, "Burası plan notlarına göre otel yapılabilir niteliktedir. 200 yaşındadır. Kurul üyelerine bizzat sordum, 'yıkılıp yapılabilir mi' diye. Bu yasal bir şeydir. Tahribat yapmadık. Öncesi ve sonrasına ait bin tane resim vardır. En ufak bir dokunmamız yoktur. Olaydan sonra 2 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığından müfettişler ifademi aldı. Binada herhangi bir tahribat yapılmadığını tespit ettiler" dedi. Fatih Belediyesinde zabıta memuru olan sanıklardan Şenol Şirin de iddianamede adı geçen iş hanlarına ilişkin bölgelerin görev bölgesi olmadığını belirterek, kimseden rüşvet almadığını savundu.

Şanol Şirin'in avukatı Hikmet Çarboğa da "Dosyada rüşvet anlaşmasına ilişkin hiçbir şey yok. Dinlemeler bittikten 9 ay sonra operasyon yapılmış. O süre içinde bu dinlemeler nasıl saklandı? Bakanlar ve Rıza Sarraf'ın dosyası ile birleştirip algı oluşturdular. Böyle bir hukuksuzluk var" beyanında bulundu.

Savunma yapan diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bugüne kadar savunma yapan toplam 16 sanığın duruşmalara gelme zorunluluğunun kaldırılmasına hükmederek duruşmayı 24 Mart 2015 tarihine erteledi.

- İddianameden

İstanbul merkezli 17 Aralık soruşturması kapsamında Fatih Belediyesi'ne yönelik dosyayla ilgili 21 sanık hakkında hazırlanan ve İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 38 sayfalık iddianamede, sanıkların "rüşvet almak ve vermek", "yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama", "Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu'na muhalefet" ve "ruhsatsız silah" suçlarından cezalandırılması talep ediliyor. İddianamede, sanıklardan Sebahattin Demir hakkında "ruhsatsız silah" ve "yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama" suçlarından 2 yıldan 8 yıla, diğer 20 sanık hakkında benzer suçlardan 4 yıldan 65 yıla kadar değişen hapis cezaları isteniyor.

En Çok Aranan Haberler