İstanbul'da Bahçeşehir, Avcılar ve Küçükçekmece'de bulunan 6 bin dönümlük arazinin imar planlaması Toplu Konut İdaresi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanılığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı arasında dava konusu oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sözkonusu alanla ilgili imar planların kendilerinden habersiz hazırladığı gerekçesiyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı alehine dava açtı. TOKİ' de davada müdahil oldu.
Üç kuruluş arasında dava konusu olan imar planı tartışması söyle gelişti:
Bayındırlık ve İskan Bakanlığ'nın Bahçeşehir, Avcılar ve Küçükçekmece ilçelerinde bulunan yaklaşık 6 bin dönüm araziye ilişkin imar planlar hazırlattı. Bu planların hazırlanmasına ilk olarak TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi itiraz etti. Oda'nın, Danıştay 6. Dairesi'ne yaptığı itiraz başvurusu reddedildi. Bunun üzerine Oda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na başvurdu. Kurul, 24 Mayıs 2007'de aldığı kararla itirazı kabul etti ve imar planının yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi. Ancak Bakanlık bu karara rağmen, imar planlarıyla ilgili çalışmalarını sürdürdü ve değişiklikler yaparak planları onayladı.
TOPBAŞ:"BİZİ YOK SAYAMAZSINIZ"
Konunun İstanbul Büşükşehir Belediyesi'ne intikal etmesiyle Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 29 Ağustos tarihinde "Bizi yok sayarak böyle bir plan hazırlanmasını kabul edemiyorum" diyerek dava açılmasını istedi.
Yapılan çalışma sonucu, Belediye Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi. Geçen Salı günü açılan davada Bakanlığın hazırladığı planda yapılan değişikliklerin bölgede telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağı iddiasına ifadesine yer verildi.
Dava dilekçesinde yetki konusuna ve Danıştay'ın durdurma kararına değinilerek, "Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca re'sen onanan planlar, yasaya, yönetmeliğe, şehircilik ilkelerine, planlama tekniğine ve kamu yararına aykırıdır. Uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacaktır" denildi.
TOKİ DE DEVREYE GİRDİ
Gelişmeleri yakın takip eden Toplu Konut İdaresi de tartışmalara yetki açısından müdahil oldu.
Adının açıklanmasını istemeyen bir üst düzey TOKİ yetkilisi, Danıştay'ın kararına rağmen Bayandırlık ve İskan Bakanlığı'nın bu planı hazırlayıp göndermesinin hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Aynı yetkili şunları söyledi:
"Eğer bir plan yapılacaksı kesinlikle belediye, TOKİ ve ilgili kurumlarla işbirliği yapılmalı. Biz yaptığımız projeleri mutlaka ilgili belediyelerle ortak yapıyoruz. Şehrin bütünlüğünün bozulmaması gerekiyor. Depremsellik özelliği, çevre düzeni göz önüne alınmadan bir plan yapılıp gönderilmiş ve ‘onaylayın' deniliyor. Bakanlığın gönderdiği bu planları Büyükşehir askıya çıkarmak zorunda."
ANKA