HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul'daki barajlarda su kalmadı

İstanbul'a su sağlayan 10 barajın toplam doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 azaldı. Barajların doluluk oranı, yüzde 34,72 ile son 20 yılın en az seviyesine indi.

İstanbul'daki barajlarda su kalmadı

İstanbul'a, 868 milyon 674 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip Ömerli, Darlık, Elmalı, Terkos, Alibey, Büyükçekmece, Sazlıdere, Istrancalar, Kazandere ve Pabuçdere barajlarından su sağlanıyor.

Barajların su rezervi, bugün itibarıyla 303 milyon 73 bin metreküp olarak kaydedildi. İstanbul'daki barajların doluluk oranı, 2013'ün nisan ayından itibaren düşüşe geçerek, bugün itibarıyla yüzde 34,72 olarak ölçüldü.

İstanbul'a su sağlayan barajların toplam doluluk oranları, 2008 yılında yüzde 26,16 ile en az seviyeyi gördü.

Barajların doluluk oranı 2009'da 45,06, 2010'da 94,12, 2011'de 85,17, 2012'de 61,87 ve 2013'te 64,64 oldu. Barajların doluluk oranı geçen yılın nisan ayında yüzde 91,17'ye yükseldi. Barajlardaki su miktarı, nisan ayından itibaren kullanım oranı doğrultusunda azalmaya başladı. Kış mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle de barajlardaki su giderek azaldı.

Son 10 yılda yapılan ölçümlere göre, kent en çok yağışı 2010 (metrekareye 956,1 milimetre), en az yağışı 2011 (metrekareye 433,6 milimetre) yılında aldı.

Bu rakam, 2013'te 467,9 milimetre oldu.

En dolu baraj Istrancalar

Bugün itibarıyla en dolu baraj yüzde 51,99 ile Istrancalar, en boş baraj yüzde 0,35 ile Pabuçdere oldu.

Verilere göre, 235 milyon 370 bin metreküp su biriktirme kapasitesine sahip Ömerli Barajı'nda kullanılabilir su hacmi 118 milyon 679 bin metreküp ve doluluk oranı yüzde 50,42, 162 milyon 240 bin metreküp su biriktirme kapasitesine sahip Terkos Barajı'nda kullanılabilir su hacmi 69 milyon 41 bin metreküp ve doluluk oranı da yüzde 42,55 olarak kaydedildi.

Barajlardan Anadolu yakasına günlük 813 bin 562 metreküp, Avrupa yakasına ise günlük 1 milyon 592 bin 63 metreküp temiz su veriliyor.

Alibey Barajı 3 metre çekildi

İstanbul'a su sağlayan Alibey Barajı, yağmur miktarının yeterli seviyede olmaması nedeniyle geçen yıla oranla 3 metre çekilmiş durumda. 34 milyon 140 bin metreküp su biriktirme kapasitesine sahip barajın doluluk oranı yüzde 20,71'i seviyesinde.

Baraj suyu, başlangıcındaki dolu savak kısmından itibaren 250 metre, derinlik olarak ise 3 metre çekilmiş durumda.

Suyun azalması nedeniyle barajın başlangıç ve kapakların bulunduğu bitiş kısmı ile içindeki Mağlova Kemeri'nin tamamı görünür hale geldi.

Elmalı Barajı'nda su kalmadı

Beykoz'daki Çavuşbaşı Çayı üzerinde bulunan 9 milyon 600 bin metreküp kapasiteli Elmalı Barajı'nda ise su tamamen çekildi. Suyun çekilmesi üzerine bakıma alınan barajdan şu anda kente su verilmiyor.

Kente su sağlayan Papuçdere ve Kazandere barajlarında da su tükenmiş durumda.

İstanbul susuz kalacak mı?
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu son noktayı koydu

İstanbul'un su probleminin yapımı süren Melen Barajı sayesinde çözüleceğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Sadece İstanbul'a değil hiçbir şehrimize su problemi yaşatmayacağız" dedi.

Bakan Veysel Eroğlu ve Başkan Kadir Topbaş,İstanbul'un su durumuyla ilgili olarak İstanbulBüyükşehir Belediyesi'nde basın toplantısı düzenledi. Bakan Eroğlu, İstanbul'un su probleminin yapımı süren Melen Barajı'nın tamamlanmasıyla birlikte son bulacağını ifade etti. İstanbul'u susuz bırakmayacaklarını belirten Bakan Eroğlu,İstanbulluların endişe etmemesi gerektiğini söyledi. Eroğlu, 2-3 yıl kuraklık olsa dahi İstanbul'da su sıkıntısı yaşanmayacağını belirterek, Melen barajı inşaatının sürdüğünü ve resmi temel atma törenin ise Ocak ayı içerisinde gerçekleştirileceğini söyledi.

"SADECE İSTANBUL'A DEĞİL..."

Eroğlu, en kötü duruma göre tedbir aldıklarına dikkat çekerek, "Sadece İstanbul'a değil hiçbir şehrimize su problemi yaşatmayacağız" dedi.

Başkan Kadir Topbaş ise Melen projesinin ikinci aşamasının da bitmek üzere olduğunu belirterek, "Melen'in su rezervini İstanbul'un ihtiyacını karşılamak üzere çalışmalarımızı sürdürdük. 135 kilometrelik ikinci hattında da temel atma merasimini de yapmadan inşaatına başladık. 5-6 kilometrelik bir kısım kaldı, bitmek üzere ve böylece ikinci hattı devreye sokacağız. Barajlarımızdaki su oranı maalesef oldukça düşük. Yüzde 35'lerden bahsediyoruz. Türkiye'de son 50 yılın en kural yılı diye bahsediliyor. Bunların tedbirlerini almak suretiyle, çok dikkatli ve hassas davranarak kentimizi ve insanlarımızı mağdur etmeyecek, yaşamını etkilemeyecek hale getirmek için gece gündüz demeden çalışmaktayız. Bizler, bakanlığımız, hükümetimiz karıncalar gibi çalışarak ülkede ve kentte yaşayanların huzuru ve geleceği için hizmet üretmekteyiz" diye konuştu.

"NOSTALJİ OLDU"

"İstanbul'da yaz aylarında günde 3 milyon metreküp su tüketimi olduğunu belirten Başkan Topbaş, "İçme kalitesinin Avrupa standartlarının üstünde olan içme suyu İstanbulluların kullanımına getiriliyor" dedi. Doğal kaynakların hızla tükendiğine dikkat çeken Topbaş, dengeli kullanmak gerektiğini söyledi. Topbaş, bidonlarla su taşıma döneminin ise nostalji olduğunu söyledi.(AJANSLAR)

En Çok Aranan Haberler