Yeditepe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biomühendislik Bölümü tarafından yapılan kök hücre çalışmasının sonuçları, bugün kamuoyuna duyuruldu. Kanser, Diabet ve Parkinson gibi birçok hastalığın tedavisine temel oluşturacak çalışmanın anlatıldığı toplantıya Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın yanısıra üniversitenin mütevelli heyeti Başkanı Bedrettin Dalan ve çok sayıda akademisyen katıldı. Toplantı öncesi YÖK Başkanı Teziç ile bilimsel deneylerin yapıldığı laboratuvarları gezen Bedrettin Dalan, çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
Üniversitede düzenlene toplantıda konuşan Yeditepe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Viral vektör kullanmadan insan dişlerinden alınan kök hücrelere yeniden programlama için gerekli olan genlerin başarı ile aktarıldığını söyledi. Gen aktarılan yetişkin insan kök hücrelerinin daha hızlı bölünme ve çoğalma özelliği kazandırıldığını belirten Şahin, "Yeniden programlanan bu hücreler ile hücre kültür ortamında ve model hayvan deneylerinde yara iyileştirilmesi konusunda başarılı sonuçlar elde edildi. Bu çalışmalarda 20 yaş diş folikülünden çok değerli kök hücrelerin kolayca elde edilebilir olduğu görüldü. İlk defa yine bu çalışmada 20 yaş diş folikülü kök hücrelerine virüs kökenli olmayan vektör aracılığı ile istenilen genler aktarılarak yeniden programlamanın mümkün olduğu ortaya çıktı. Elde edilen yeniden programlanmış hücrelerin hücre-gen tedavi amaçlı kullanılabileceği ortaya konulmuştur" dedi.
Şahin, yeniden programlanmış kök hücrelerin, kalp rahatsızlıkları, felç, parkinson, kanser gibi hastalık modelleri üzerinde denenerek tedavi potansiyallerinin araştırılması için çalışmalar sürüyor" diye konuştu. Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şahin, "İnsan ömrü uzayacak mı" şeklindeki soru üzerine şunları söyledi:
"Türk insanın ortalama yaş ömrüne baktığın zaman 1950'li yıllarda erkeklerde 50'li yaşlar, bayanlarda da 60'lı yaşlar idi. Şimdi ise hayat standartları yükseldi ve bu yaş ortalaması da buna bağlı olarak yükseldi. Yarın bu teknoloji insanların tedavisinde kullanılabilirse hayat standartlarını yükselttiği için ömrümüzü uzatabilir. Ancak bunu şimdiden söylemek şarlatanlıktır".