HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte AKP'nin 'ikinci yeni'leri

Bugün tarihinde ilk kez olağanüstü kongreye giden Adalet ve Kalkınma Partisi’nde, belli başlı figürlerin demeçleriyle zaman zaman medyaya da yansıyan bir kıpırtının varlığı artık herkesin malumu.

İşte AKP'nin 'ikinci yeni'leri

Bugün tarihinde ilk kez olağanüstü kongreye giden Adalet ve Kalkınma Partisi'nde, belli başlı figürlerin demeçleriyle zaman zaman medyaya da yansıyan bir kıpırtının varlığı artık herkesin malumu.

AKP'nin kurucuları arasında yer alan ve partiyle özdeşleşmiş bazı isimlerle, partinin ‘genç' ya da sonradan katılmış isimleri arasında gerçekleşen polemik bu kıpırtının görünen yüzü şimdilik. Bülent Arınç'ın bir TV programında ‘yeniyetmeler' dediği bu ‘genç ve/ya da yeni'ler, Fazilet Partisi'nden ‘yenilikçiler‘ olarak kopan AKP'nin tarihi hesaba katıldığında bir tür ‘ikinci yeni' gibi görünüyor. Görünen o ki bu isimler AKP'yi Haziran 2015 seçimlerine taşıyan esas kadrolar olacak ve belki de bu seçimde alınacak sonuçlar ölçüsünde partiye ve Türkiye'nin yönetimine hakim olup olamayacakları test edilecek.

(Radikal)


Arınç'ın ima dolu bir adlandırmayla ‘yeniyetmeler' dediği günden beri bu isimle anılan AK Partililerin en belirgin ortak özelliği Tayyip Erdoğan'ın en yakınındaki isimler olmaları.


YALÇIN AKDOĞAN

Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde ona en yakın isimlerden biri olan ve Yeni Şafak gazetesindeki yazılarıyla Erdoğan'ın ve partinin görüşlerini kamuoyuna aktarmasıyla da bilinen Yalçın Akdoğan ‘ikinci yeni'lerin en önemli figürlerinden biri.


rınç'ın eleştirilerini doğrudan üstüne alınarak karşılık veren ve katıldığı bir TV programında yaşını da söyleyerek, "yeniyetme değilim” demesi uzun süre konuşulan Yalçın Akdoğan'ın, Davutoğlu başbakanlığında kurulacak yeni hükümetin sözcüsü olacağı iddia ediliyor. Bu gerçekleşirse, Arınç'ın yerine hükümet sözcülüğünü üstlenmiş olması ‘ikinci yeni'cilerin önemli bir zaferi olarak not edilecek.


EFKAN ALA

17 Aralık soruşturmasında hakkındaki iddialar nedeniyle kabineden ayrılan Muammer Güler'in yerine İçişleri Bakanı olarak atandı. Gezi'ye karşı da 17 Aralık sürecine de, AKP'ye ve özellikle Erdoğan'a yönelik birer darbe girişimi olarak tutum aldı. ‘Paralel yapıyla mücadele'nin en çok öne çıkan isimlerinden biri oldu. Yeni kabinede yer alacağı kesin.


İBRAHİM KALIN

Başbakanlık Dış Politikadan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı ve Erdoğan'ın en önemli dış politika danışmanı… Erdoğan'ın, pek çok uluslararası toplantıda mutlaka yanında bulunmasını istediği söyleniyor. 1971 doğumlu. Tarih bölümünü bitirdikten sonra Malezya'daki İslam Üniversitesi'nde İslam düşüncesi ve felsefe yüksek lisansı yaptı. Aynı yıllarda Ahmet Davutoğlu bu üniversitede Siyaset Bilimi kürsüsünü kuruyordu. Bu nedenle ‘Davutoğlu'nun öğrencisi' olarak anılıyor.


İbrahim Kalın'ın Türkiye dış politikasında önemli payı oldu. ‘Komşularla sıfır sorun' sloganına rağmen bir süre sonra pek çok komşuyla ilişkilerin bozulmasının ardından yapılan ‘Türkiye'nin bölgesinde yalnızlaştığı' eleştirilerine Twitter hesabından yanıt verirken kullandığı ‘değerli yalnızlık' ifadesi uzun süre tartışıldı ve siyaset literatürüne girdi. Dışişleri Bakanlığı için Hakan Fidan'la birlikte onun da adı anılıyor.


EMRULLAH İŞLER

Yeni dönemin akademi kökenli bir başka ismi. Başbakan Başmüşavirliği yaptı. Yılın başında Bekir Bozdağ'ın Adalet Bakanı olmasının ardından Başbakan Yardımcısı olarak atandı. Yolsuzluk iddialarının gündemde olduğu sırada yaptığı, "Yolsuzluk iddiaları kamu malına yönelik değil. Biz kamu malından yolsuzluk yapılmasına şiddetli ve kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz” sözleri tartışma yaratmıştı. Yeni kabinede de görev alması bekleniyor.


NUMAN KURTULMUŞ

Abdullah Gül'ün Recai Kutan'a karşı FP Genel Başkanlığı için yarıştığı sırada partinin İstanbul il başkanıydı. 2008'de, Saadet Partisi'nin genel başkanlığına seçildi.Ancak 2010'da Erbakan'la anlaşmazlığa düşerek partiden ayrıldı ve hemen sonra, içinde ‘Müslüman demokrat'lardan ‘Troçkist'lere kadar çok farklı kesimlerin yer aldığı HAS Parti'nin kuruluşunda yer aldı. Bu esnada hükümeti en sert eleştiren siyasetçilerdendi.


Ancak Kasım 2010'da kurulan HAS Parti, iki yıl bile yaşayamadı. Kurtulmuş ve arkadaşları Erdoğan'ın çağrısı üzerine AK Parti'ye katıldı (2012). Seçimler geride kalmıştı, milletvekili seçilemedi ama ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine getirildi. Kabinede Ali Babacan'ın yerine getirileceği konuşuluyordu. Ancak Babacan'la devam kararı ağır basmaya başladı.


SÜLEYMAN SOYLU

O da Numan Kurtulmuş gibi ‘başka partiden' geldi. DYP ve DP'de uzun yıllar siyaset yaptıktan sonra 2008'de DP Genel Başkanlığı'na seçildi. 2009'da genel başkanlığı kaybetti. AKP'ye yakınlaşması esas olarak 12 Eylül 2010'daki anayasa değişikliği referandumu öncesi oldu. Türkiye'yi dolaşarak ”evet” oyu için çalıştı ve DP'den ihraç edildi ve o da 2012'de AK Parti'ye katıldı. MKYK'ya seçildi ve Genel Başkan Yardımcılığı'na getirildi. Partinin. Özellikle 17 Aralık'tan sonra hız verilen sosyal medya faaliyetlerini yürüttü. Teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor.


ÇAĞATAY KILIÇ

Almanya'da doğan ve 10 yaşına kadar bu ülkede yaşayan Çağatay Kılıç kabinenin en genç isimlerinden biri: 1976 doğumlu. 17 Aralık'tan sonraki kabine değişiminde (26 Aralık 2013) Gençlik ve Spor Bakanı oldu. Davutoğlu kabinesinde de bu görevi sürdürmesi bekleniyor.


YASİN AKTAY

Yalçın Akdoğan gibi Yasin Aktay da Yeni Şafak gazetesi yazarı. Ak Parti'nin Dışişlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. ‘Dışarıdan' çok sayıda bakan atayarak Meclis grubunu incitmeme düşüncesiyle Davutoğlu'nun kuracağı kabinede görev almayabilir; ama 2015 seçimlerinde milletvekili olması bekleniyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler