BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Komisyonu'nun bugün onayladığı fakat gazetecilere henüz verilmeyen İlerleme Raporu'nda Türkiye'yle üyelik müzakerelerine başlanması tavsiye edildi.
Raporun elde edilen nüshalarında, Türkiye'nin siyasi kriterleri yeterince yerine getirdiği ifade edildi. Müzakerelerin ertelenebileceği hatta tamamen sona da erebileceği ifade edilen Raporda, "Komisyon, özgürlük, demokrasi, insan haklarına saygı ve temel hürriyetler prensipleriyle Birliğin dayandığı hukuk kurallarının ciddi ve daimi ihlali durumunda müzakerelerin durdurulmasını tavsiye eder" denildi ve üyeliğin garanti olmadığı kaydedildi.
Müzakerelerin süresi konusunda belli bir tarih verilmedi fakat üyelik için hazırlıkların 10 seneyi bulabileceği ifade edildi. Raporda yine de reformların hızının müzakerelerdeki gelişmeleri belirleyeceği belirtildi.
İnsan hakları konusunda kayda değer gelişmeler yaşandığına da işaret edilen raporda, buna rağmen bu sene ocak ayından haziran ayına kadar 388 insan hakları ihlali başvurusu olduğu ifade edildi. Raporda ayrıca, ülkede işkencenin sistematik olmadığı fakat yine de işkence ve kötü muameleler görüldüğü bildirildi.
Komisyon, sivillerin askeriye üzerinde kontrolünün de kuvvetlendirilmesi tavsiyesinde bulundu ve Türkiye'de ordunun halen "gayrıresmi mekanizmalarla" nüfuz kullanmaya devam ettiğini ifade etti.
Raporda, Türkiye'de yolsuzlukla mücadelede gelişmeler olduğu fakat "rüşvetin halen ülkede ciddi bir problem olarak kalmaya devam ettiği" kaydedildi. İfade hürriyetiyle ilgili konularda dava ve mahkumiyetlerin sayısında azalma olduğuna da temas edilen raporda, "Halen şiddet içermeyen fikir beyanlarında dava açıldığı ve ceza verildiği çok sayıda durum var" denildi. Komisyon, basın özgürlüğü konusunda da Türkiye'de gelişmeler yaşandığını fakat buna rağmen gazeteciler, yazarlar ve yayıncıların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin standartlarına aykırı olarak mahkum edildiği pek çok durum olduğunu kaydetti.
Komisyon, dini özgürlüklerin de anayasayla garanti altına alındığı ve ibadetlerin büyük ölçüde serbestçe yapılabildiğini bildirdi fakat gayrimüslimlerin "din adamlarını eğitmelerine izin verilmediğini" ifade etti.
Türkiye'de yeni ceza kanunuyla kadın hakları, namus cinayetleri, cinsel saldırılar ve bekaret kontrolleri gibi konularda aşama kaydedildiği ifade edilen raporda kadının toplumda eşit yer bulması için çabaların devam etmesi gerektiği kaydedildi.