HABER

İşte 'uzaydan görülebilen heykel'

İşte 'uzaydan görülebilen heykel'

Avustralyalı ünlü Heykeltıraş Andrew Rogers'ın 12 ülkeyi kapsayan 'Hayatın Ritmi' adlı projesinde yer alan heykellerden biri Kapadokya'da yapıldı.

Eserleri Google Earth isimli internet sitesinde görülebilen ve 'Kainata Taşlarla Fısıldayan Adam' olarak bilinen Avustralyalı Heykeltıraş Andrew Rogers'ın 'Hayatın Ritmi' adını verdiği projesi kapsamında dünyanın 12 ülkesine yapmayı planladığı uzaydan görülebilecek heykellerden biri Nevşehir'in Göreme beldesinde yapıldı. Farklı ülkelerde insan yaşamından izler taşıyan küresel heykeller oluşturarak bugüne kadar İsrail Arava Çölü, Şili Atacama Çölü, Bolivya Altiplano, Sri Lanka Krunegala Bölgesi, Avustralya'nın Geelong yöresi, İzlanda'nın Akureyri noktası ve Çin'deki Gobi Çölü'nde heykeller yapan Rogers'ın, Nevşehir'in Göreme beldesindeki Karadağ mevkiinde yaptığı heykelin yapımında 230 kişi çalıştı.

Heykelin tamamlanması sebebiyle düzenlenen kutlama törenine Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Göreme Belediye Başkanı Fevzi Günal, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende heykelin son taşını Vali Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Avustralyalı heykeltraş Rogers ile birlikte yerleştirdi.
Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, dünyanın önemli yerlerinde yaptığı eserler ile adını duyurmayı başaran Andrew Rogers için Kapadokya'nın bir eksiklik olduğunu ve yaptığı eser ile bu eksikliği giderdiğini söyledi. Dünyada önemli bir kültür ve turizm markası olan Kapadokya'da böyle bir eserin yapılmasının kendisini son derece mutlu ettiğini ifade eden Vali Hacımustafaoğlu, "Kapadokya uzaydan çıplak göz ile görülebilen nadir yerlerden biri. 1963 yılında uzaya ilk gönderilen kadın olan Rus kozmonot Tereşkova, uzaydan çıplak gözle görülebilen iki yerin kendisini hayretler içinde bıraktığını söylüyor. Bunlardan biri Çin Seddi diğeri ise Kapadokya. Bu da buranın ne denli muhteşem bir yer olduğunu anlatmaya yeter sanırım" dedi.

Avustralyalı Heykeltıraş Andrew Rogers ise 'Hayatın Ritimleri Projesi'nin, doğal ve kültürel zenginliği olan ülkelerde uygulanan dünyanın en büyük taş heykelciliği projesi olduğunu kaydetti. Bu anıtsal sanat eserlerinin bugüne kadar 8 ülkede inşa edildiğini ifade eden Rogers, proje tamamlandığında 6 kıtada 5 bin kişinin projeye katkı sağlamış olacağını vurguladı. Rogers, "Bu çalışma, doğal çevre ile insan arasındaki karşılıklı bağımlılığı anlatmak istiyor. Bu çalışma ile doğumla başlayıp ölümle biten
yaşam çizgisi bir bakıma yan yana getirilmiş, birleştirilmiş taşlarla sembolize ediliyor" diye konuştu.

Törende konuşma yapan Göreme Belediye Başkanı Fevzi Günal, Andrew Rogers'in evrensel ölçekteki bu büyük sanat olayı için 9'uncu ülke olarak Türkiye'yi ve Kapadokya'yı seçmesinin kendisini gururlandırdığını söyledi.

Konuşmaların ardından program halk oyunları ve sema gösterileri sona erdi.

En Çok Aranan Haberler