HABER

İşte yeni cezalar

TBMM Genel Kurulunda, Temel Ceza Kanunları'na uyum amacıyla hazırlanan ve 170 kanunda değişiklik öngören 651 maddelik tasarı yoğun çalışma temposunun ardından görüşülerek kabul edildi. Tasarının Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, komisyon çalışmalarında ve genel kurul çalışmalarında destek veren bütün milletvekillerine teşekkür etti.

İşte 651 maddelik kanunla getirilen bazı yeni cezalar…

SAHTE DOKTOR VE DİŞÇİYE HAPİS CEZASI

Yasaya göre, uzman olmayıp da laboratuar açanlar veya izinle açtıkları laboratuvarları uzman olmayan kişilere bırakanlara, bin YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. Sahte doktor ve diş hekimlerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecek. Diploma ve belgesi olmadığı halde ebelik yapanlara, 250 YTL idari para cezası uygulanacak. Ruhsatsız ve izinsiz sünnetçilik yapanlar, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Diploması veya meslek belgesi olmaksızın diş protez teknisyenliği yapan kişilere, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecek. Yasaya göre, yetkisi olmadığı halde hemşirelik yapanlara 100 YTL idari para cezası verilecek. Veteriner olmadığı halde hayvan tedavi edenler, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Ruhsatsız eczane açanlara 3 aydan 1 yıla kadar, diplomasız kimyagerlik veya kimya mühendisliği yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

EKSİK HİZMET VEREN ÖZEL HASTANELER CEZALANDIRILACAK

Yasaya göre, kayıt, malzeme, alet, eşya ve binaların sıhhi şartlarında ve hastane hizmetlerindeki noksanlar ile diğer eksiklikleri uyarıya rağmen zamanında yapmayan özel hastanelerin işletenlerine, 5 bin YTL idari para cezası verilecek. Özel hastanelerde, gerekli laboratuvar tetkiklerini yapmadan, karın, göğüs ve beyin ameliyatları yapan doktorlara 5 bin YTL idari para cezası verilecek. Tedavisini üstlendiği hastaları, yerine vekil bırakmadan
izinsiz terk eden uzman doktorlar, 2 bin YTL idari para cezasına çarptırılacak. Yatan hastalardan, fazla ücret alan özel hastanelere 10 bin YTL idari para cezası uygulanacak.

İZİNSİZ KENEVİR EKİMİNE HAPİS CEZASI

Yasaya göre, izin belgesi almadan veya izin belgesi almasına rağmen, bilerek izin verilen kısmın dışında fazla ya da farklı yerde kenevir ekimi yapan kişiler, 100 günden az olmamak üzere adli para cezasına çarptırılacak. Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişiye ise 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. Yurda kaçak ilaç sokanlar, ilaçların miktarı ve değerine göre 100 günden 5 bin güne kadar adli para cezasına mahkum edilecek. İzinsiz olarak çeltik ekenlere, ektikleri her dekar için 50 YTL idari para cezası verilecek.

ZEYTİNLİĞİNE BAKMAYAN DA CEZALANDIRILACAK

Zeytinliklerine bakmayan üreticilere ağaç başına 10 YTL idari para cezası verilecek. Zeytinlik sahaları daraltılamayacak. Ancak belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar sınırları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının yüzde 10'unu geçemeyecek. İzinsiz zeytin ağacı kesen veya sökenlere ağaç başına 60 YTL idari para cezası uygulanacak.

POSTA KUTULARI İZİNSİZ AÇILAMAYACAK

Yasaya göre, izin almadan posta ve abone kutularını, bunları açacak anahtarları yapanlara, kullananlara; taşıtlara da posta aracı şeklini verenlere, 250 YTL idari para cezası uygulanacak. Tehlikeli oldukları için kabulü yasak olan maddeleri postayla gönderenlere, suç oluşturmadığı takdirde 400 YTL idari para cezası uygulanacak. İzinsiz ticari amaçla posta faaliyetinde bulunanlara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Sınır dışı edildikleri veya Türkiye'yi terk etmesi gerektiği halde ülkeye izinsiz gelen yabancılar, 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

FİKİR VE SANAT ESERLERİ

Yasaya göre, bir sanat eserini, icrayı, fonogramı veya yapımları hak sahiplerinden izin almadan işleyen, çoğaltan, çoğaltılmış nüshalarını yayan, temsil eden veya her türlü işaret ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla halka iletenlerden, izni alınmamış hak sahipleri, sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya tespit edilecek rayiç bedelin en çok 3 kat fazlasını isteyebilecek. İzinsiz çoğaltılan kopyalar satışa çıkarılmamışsa, hak sahibi, çoğaltılmış kopyaların, çoğaltmaya yarayan film, kalıp ve benzeri araçların imhasını veya üretim maliyet fiyatını geçmeyecek uygun bir bedel karşılığında kendisine verilmesini ya da sözleşme yapılması halinde isteyebileceği miktarın 3 katı fazlasını talep edebilecek. Bir eseri icrayı, fonogramı veya yapımı, hak sahiplerinin yazılı izni olmaksızın işleyen, temsil eden, çoğaltan, dağıtan, her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten, yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa sunan, satan, kiralayan, ödünç veren veya başka şekilde yayan, ticari amaçla satın alan, ithal ve ihraç eden, kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunacak.Başkasına ait esere kendi eseri olarak ad koyan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasına mahkum edilecek. Bu suçu, dağıtarak veya yayımlayarak işleyenlere de verilecek hapis cezasının üst sınırı 5 yıl olacak. Bir eserden kaynak göstermeksizin alıntı yapanlara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

KALDIRIMLARDA KİTAP SATMAK YASAK

Yasal olarak çoğaltılmış bandrollü eserlerin, yol, meydan, pazar, kaldırım, iskele ve köprü gibi yerlerde satışı yasak olacak. Sahte bandrol üretenler, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Bir eserle ilgili olarak usulüne uygun biçimde temin edilmiş bandrolleri başka bir eser üzerinde uygulayan kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve bin 500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

BİLGİSAYAR PROGRAMLARI ÇOĞALTILAMAYACAK

Yasaya göre, bilgisayar programlarının hukuka aykırı olarak çoğaltılmasının önüne geçmek amacıyla oluşturulan ilave programları etkisiz kılmaya yönelik program veya teknik donanımları üreten, satışa sunan, satan veya kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran kişilere, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Bandrol yükümlülüğüne aykırı ya da bandrolsüz olarak bir eseri çoğaltıp satışa sunan, satan, dağıtan veya ticari amaçla satın alan kişilere, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

MECLİSE SİLAHLA GİRMEYE PARA CEZASI

Yasaya göre, TBMM ana binaları ile Meclis Başkanlığınca belirlenen yerlere, mahkeme salonları ile eğitim ve öğretim kurumlarına, silahla giren veya buralarda silah taşıyan kişilere, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 50 günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek. Bu kişilere, ön ödeme veya mahkumiyet kararındaki adli para cezasının infaz edildiği veya düştüğü tarihten itibaren 5 yıllık süre geçmediği taktirde, silah taşıma ruhsatı verilmeyecek.

CEZA ALANLARA RUHSAT VERİLMEYECEK

Yasaya göre, ateşli silahlarla ilgili suçlardan ceza alanlar, affa uğramış olsalar bile, ateşli silah taşıma ve bulundurma ruhsatı ala

En Çok Aranan Haberler