Fidan’ın atanması ile ülkenin en esrarengiz ve en kritik kurumunda yeni bir dönem başlıyor.
Fidan’ın atanmasına dek geçen süreçte, astsubay kökenine Genelkurmay’ın karşı çıkmasından, Köşk’ün soğuk bakmasına, atamanın içeriden yapılmasından, sadece Müsteşar yardımcısı kalacağına dek birçok asılsız iddia dolaştı. Sonuçta, olaylar önceden Hürriyet’in yazdığı gibi gelişti ve bir aylık Müsteşar Yardımcılığı’nın ardından Fidan dün 2005’den bu yana Müsteşar olan duayen Emre Taner’den görevi devraldı.
Aslında Taner yasal olarak görevine 6 ay daha devam edebilirdi. Ancak sağlık sorunları da bulunan Taner bunu arzu etmedi. Zaten bu noktada görevini, gönül rahatlığı ile bıraktığını söyleyebiliriz.
Kodlarını anlattı
Çünkü, aylardır hemen yanı başındaki odayı Fidan’a tahsis eden Emre Taner, ülkenin hassasiyetlerini, MİT’in tüm kodlarını, prensiplerini ve karakutularının şifrelerini teker teker genç meslektaşına anlattı. Daire başkanlıkları brifingler verdi. Evet daha önce bu koltukta korgeneraller oturdu. Ancak, astsubaylıktan geldi dense de, oldukça parlak bir akademik kariyere sahip olan, devleti bilen, saygın üniversitelerde dersler veren doktor Hakan Fidan, Başbakanlık’ta da kritik iç ve dış görevlerde bulundu. Kimsenin haberi olmadan geçenlerde Uluslararası Güvenlik Meseleleri üzerine doçentlik başvurusu yaptı. Kendisinin hayat hikayesi defalarca yazıldı. Ama ötesi yazılmadı.
MİT’te ne değişecek?
Atama ile bundan böyle MİT’te nasıl bir dönemin yaşanacağı, hakkında iyi veya kötü binlerce şehir efsanesi dolaşan bu kurumun bakış açısının nasıl olacağı, ne gibi yeniliklerin kapıda olduğunu ise ilk kez Hürriyet açıklıyor; Kurumun bundan sonraki şifrelerini. İşte oldukça güvenilir kaynakların verdiği bilgiye göre bundan sonraki MİT’in fotoğrafı:
Yazıldığının aksine, MİT’in sadece dış istihbarattan sorumlu olacağı ve iç istihbarata da devletin diğer kurumlarının bakması söz konusu değil. Hele hele böylesine terörle mücadele ile yoğun olarak uğraşıldığı bir dönemde asla. Çalışma da yok. Bu belki çok ileride olabilecek. Not düşmekte fayda var. Bu mutlaka yine kurum içinden oluşturulacak bir yapı ile gerçekleşecek. Başbakan’ın dış istihbarata ağırlık verecek açıklamaları da uluslararası alanda rolü artan Türkiye için ‘MİT bu konunun üzerine biraz daha çok eğilecek’ anlamında. Fidan’ın MİT’te iç ve dış istihbaratı ayıracağı spekülasyonları da 12 yıl önceki bitirme tezinden kaynaklanıyor.
Adımların şeceresi tutulacak
MİT hiçbir şekilde politize olmayacak. Kuruma hiçbir siyasi amaç doğrultusunda istekte bulunulmayacağı gibi ileride de bu tür iddialara karşı durabilmek için her atılan adımın şeceresi tutulacak.
Kurum yetkilileri bugüne dek bazı iddiaların aksine hükümetin özel bir talepte bulunmadığının da altını çiziyor.
Alınan mahkeme kararları haricinde, kişilerin, grupların, şirketlerin takibi ve haklarında istihbarat sağlanması gibi bir durum asla söz konusu olmayacak.
Özel hayata saygı temel prensiplerden olacak.
Yeni alanlar
İstihbaratın tanımı ve hareket alanları genişletilecek. Tehdit algılamaları paralelinde bölgedeki nükleer çalışmalardan, ticaret-ekonomi ve enerji alanlarına dek yeni istihbarat birimleri oluşturulacak. Devletin dünyayı okuması kolaylaştırılacak.
İstihbarat Akademisi kurulacak. Başta PKK olmak üzere terör faaliyetleri ile ilgili özel uzmanlık alanları geliştirilecek. PKK sorununun çözümüne daha da ağırlık verilecek. Diğer ülke teşkilatları ile işbirliği artacak.
MİT, Genelkurmay-Emniyet-Jandarma ekseninde devletin kurumları arasında daha etkin istihbarat koordinasyon sistemi oluşması için yeni çalışmalar başlatacak.
Daha açık MİT
MİT ile ilgili zaman zaman ortaya çıkan ve vatandaşının aleyhine çalışan karanlık işler çeviren bir örgüt gibi bazı algıların değiştirilmesi için ciddi halkla ilişkiler atağı başlatılacak.
Hakan Fidan belki çok ortada olmayacak ama zaman zaman basın turları düzenlenecek.
Teknolojik ve teknik istihbarat imkanları geliştirilecek. Elde edilen bilgiler, dünya aktörü olmaya soyunan Türkiye Cumhuriyeti zirvesine anlık aktarılarak daha sağlıklı bir yol haritası çizilmesine yardımcı olacak.
Teşkilat, geçmiş dönemde çalışan isimlerden ve tecrübelerinden önümüzdeki süreçte faydalanabilecek. (Hürriyet)