İSTANBUL (A.A)İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Denizdeki değnekçilik olayını bitiriyoruz. Kesilip denize atılan halatlar sahilde gece ve gündüz yaşanan sıkıntılar da artık olmayacak. Kayıt dışı para kayıt altına alınmış oluyor" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından teknelerin düzensiz parklanmasına modern, çevreci ve estetik bir çözüm üretmek amacıyla kurulan İstinye ve Tarabya tekneparkları, Sarıyer İstinye Koyu-nda düzenlenen törenle açıldı.
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Tekneparklarda ödemeler İstanbul karta yüklenerek yapılacak. Mağdurlar oluşmaması için banka kredi kartı gibi düşünmedik. Bu karttı da ulaşım başta olmak üzere belediye hizmetlerinde tamamında yaygınlaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Tekneparklarda olta balıkçılığı yapan balıkçılara da yüzde onluk bir pay ayrıldığını ifade eden Topbaş, sözlerine şöyle devam etti:
"Sahilde balıkçılar hizmet almaya devam edecekler. Diğer vatandaşlarımızı da mağdur etmeyeceğiz. Deniz yolundan gelenlerin iskeleleri de mevcut. Yani Sarıyer İstinye bu koy marina dışında vatandaş ve balıkçıların herkesin kullanacağı şekilde düzenlendi. Güzel olan şeyler, burada çevreci bir yatırım yaptık ve koy temizlendi. Halkın denizle buluşmasını sağladık. Rıhtım artık vatandaşlar tarafından rahatlıkla kullanılacak. İstanbullular sahilden artık denizi görebilecek ve bu koylarda sahilden yine balık tutulabilecek."
Topbaş, "Denizdeki değnekçilik olayını bitiriyoruz. Kesilip denize atılan halatlar sahilde gece ve gündüz yaşanan sıkıntılarda artık olmayacak. Kayıt dışı para kayıt altına alınmış oluyor. Devletin kasasına giren bu para hizmete dönüşmüş oluyor. Düzenli ve kararlı bir şehir oluşturmak kentlerle yarışmanın ön şartı. Bu şehir bu tür çalışmalarla bambaşka bir hale geliyor" dedi.
Tekneparkların şehrin modernliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Topbaş, "Burada teknelerin çoğu Ege ve Akdenizde-ydi, çünkü bağlanacak yerleri yoktu. Bu teknelerin tekrar İstanbul-a gelmesi önemli. İstinye ve Tarabya koyları eski kötü kaderlerinden kurtuldu, tertemiz ve modern bir hale geldi. -Denizdeki değnekçilik olayını bitiriyoruz. Kesilip denize atılan halatlar sahilde gece ve gündüz yaşanan sıkıntılarda artık olmayacak. Kayıt dışı para kayıt altına alınmış oluyor. Devletin kasasına giren bu para hizmete dönüşmüş oluyor." şeklinde konuştu.
-"Olta balıkçılarına müdahale etmiyoruz"-
Teknepark çalışmasında olta balıkçılarına müdahale etmeyeceklerini ifade eden Topbaş, "Onlara daha rahat balık tutabilecek yerler hazırlıyoruz. Olta atarken savurma mesafesini ayarlayamıyorlar. Arkadan geçen rahatsız oluyordu. Olta balıkçıları da keyifle balık tutabilmeleri için bu tür balıkçılılığın yoğun yapıldığı sahilleri denize doğru daha da genişleteceğiz. Bu konuyla ilgili durum tespitleri yapılıyor. Hangi noktalarda daha çok gereklilik arz ediliyorsa oralarda rıhtımı daha çok genişletmek suretiyle balıkçıları oralara alacağız. Vatandaşların da sahil yürüyüşleri daha rahat hale gelecek" diye konuştu.
İstinye ve Tarabya koylarını temizlediklerini ve dereleri ıslah ederek güzel bir hale getirdiklerini belirten Topbaş, toplam 388 teknenin barınacağı marinalar bölgeye hareketlilik getirecek ve istihdam oluşturacak ve çevre kirliliğini ortadan kaldıracak" dedi.
- Aksaray'daki üst geçitlerin depreme dayanıksız olduğu iddiası-
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarla beraber şehri geleceğe hazırladıklarını vurgulan Topbaş, şunları kaydetti:
"İBB Belediye Meclisi'nden Aksaray'da bulunan iki üst geçidin kaldırılmasıyla ilgili bir karar geçti. İki gün önce ziyaretime gelen Boğaziçi Üniversitesi Rektörü ve Kandilli Rasathanesi Müdürü Aksaray-daki üst geçitlerin depreme dayanıksız olduğunu söyledi. Bu karara ise meclise geldiğinde CHP destek vermedi. Bu karar kamu menfaati milletin menfaati olmasına rağmen oy birliğiyle geçemiyor."
Törende açılış konuşmaların ardından Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, AK Parti milletvekilleri Osman Aşkın Bak, Ahmet Baha Ötüken, Şirin Ünal ve vatandaşların katıldığıtörende halat atarak tekneparkı tanıttı.
-388 deniz taşıtı kapasiteli tekneparklarda her türlü hizmet var-
Kurulumu ve işletmesi, İSPARK AŞ tarafından yapılan 388 tekne ve yat kapasiteli İstinye ve Tarabya Tekneparklar, kıyıda daha önce var olan beton kütlenin kaldırılarak yerine çevre dostu, portatif, istenildiğinde taşınabilen ve kıyıdan uzak, yüzer iskeleler şeklinde tasarlandı. Yüzer iskelelerin sahilden uzak olması ile kıyıya bağlı teknelerden kaynaklanan deniz kirliliği de engellendi.
Yeni uygulama bağlama halatlarının sahildeki babalara gelişigüzel bağlanarak vatandaşın geçişi ve bu yaya yolunu kullanmasının engellenmesinin de ününe geçildi. Görüntü kirliliğini ortadan kaldıran teknepark sistemi içinde elektrik ve su, dalgıçlık ve teknik servis hizmetleri yanı sıra sintine ve evsel atık alım hizmetleri gibi marina hizmetleri de ücreti mukabilinde verilerek.
388 deniz taşıtı kapasiteli İstinye ve Tarabya koylarında balıkçılar için yüzde 10 ücretsiz alanın ayrıldığı tekneparklar için 10 milyon lira harcandı.
Muhabir: Lale Bildirici
Yayıncı: Sabri Çelebioğlu