Övgü Pınar
Roma
Fransa'nın başkenti Paris'te geçen hafta düzenlenen saldırıların ardından İtalya'da din dersi tartışması yeniden alevlendi.
Ülkenin en çok satan gazetesi Corriere della Sera'da yayımlanan bir açık mektupta, tüm dinlerin öğretildiği bir "dinler dersinin" devlet okullarının müfredatına eklenmesi çağrısı yapıldı.
Dinler Festivali'nin organizatörü olan Francesca Campana Comparini tarafından yazılan mektupta "Bugünkü çok kültürlü -ve bazen de kültürsüzleşen- dünyada birbirini tanımak ve anlamak kritik öneme sahip" deniyor.
"Vatandaşlarının birbirini tanımasını sağlamak devletin görevidir" sözleriyle devam eden mektupta, bir devletin gücünün yarattığı milli gelirle değil, ne kadar iyi bir eğitim sistemine sahip olup olmamasından anlaşılacağı da vurgulanıyor.
Mektup, "Dinler tarihi, sadece tek bir dinin değil tüm dinlerin tarihi, aynı zamanda dünyanın da tarihidir" sözleriyle devam ediyor.
Din dersine azalan ilgiFrancesca Campana Comparini, hâlâ devlet okullarında seçmeli ders olarak okutulan Katolik din dersinin yerine zorunlu bir "dinler tarihi" dersi konulması çağrısı yaptı.
İtalya'da okullarda din dersi verilmesi tartışması yıllardır zaman zaman alevlenerek devam ediyor.
Son olarak İtalyan Piskoposlar Konferansı'nın (Cei) yayımladığı bir rapor, seçmeli din derslerinin gerekliliğini yeniden tartışmaya açtı.
Rapora göre, ülkedeki din dersi öğretmenlerinin sayısı gittikçe artarken bu dersi seçen öğrenci sayısı gittikçe azalıyor. 2013-2014 öğretim yılında din dersi öğretmenlerinin sayısı yüzde 3,7 arttı ancak din dersinden muaf olmayı tercih eden öğrenci oranı yüzde 11,1'den yüzde 11,5'e yükseldi.
Din dersi almak istemeyen öğrenci sayısının düşük hızla da olsa her yıl azalma eğilimi gösterdiği de belirlendi. 10 yıl önce, din dersinden muaf olmayı seçen öğrencilerin oranı yüzde 6,5'ti.
Raporda ayrıca, İtalyan devletinin din dersi öğretmenleri için yılda 668 milyon euro masraf yaptığı da belirtildi.
Raporun yayımlanmasının ardından din dersi karşıtı kesimlerin internet sitelerinde ve sosyal medyada yapılan yorumlarda "Kilisenin seçtiği öğretmenlerin masrafını devlet, yani biz karşılıyoruz. Bu para daha faydalı işlere harcanabilir" şeklinde eleştiriler getirildi.
Facebook'taki "Din dersi, artık yeter!" isimli din dersi karşıtlarının buluştuğu sayfada da "Kötü haber, din adamları tarafından seçilen ama masrafları devlet tarafından karşılanan Katolik din dersi öğretmenlerinin sayısının artması. İyi haberse, bu dersten muaf olan çocukların sayısının da artması" denildi.
İtalya'da 1984'te çıkarılan yasayla, devlet okullarında din dersinin seçmeli olarak verilmesi kararlaştırıldı.
Resmi adı "Katolik dini öğretimi" olan seçmeli din dersleri, anaokullarında haftada 1,5 saat, ilkokullarda haftada 2 saat, ortaokul ve liselerde ise haftada 1 saat veriliyor. Katolik okullarında ise bunlara ek olarak birer saat daha din dersi veriliyor.
Öğrenciler, her eğitim yılı başında din dersinden muaf olmayı tercih edebiliyor. Okulların bu öğrencilere alternatif seçmeli dersler sunma zorunluluğu bulunuyor.