HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İtalya'da radikal İslamcılığı suç sayan yasa tasarısı

İtalya'da sağ kanattaki İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisi lideri Giorgia Meloni parlamentoya, radikal İslamcılığı suç kapsamına alan bir yasa tasarısı sundu.

İtalya'da radikal İslamcılığı suç sayan yasa tasarısı

Övgü Pınar

Roma

Sağ kanattaki İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisi lideri Giorgia Meloni

İtalya'da sağ kanattaki İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisi lideri Giorgia Meloni parlamentoya, radikal İslamcılığı suç kapsamına alan bir yasa tasarısı sundu.

Yasa tasarısında, 'İslami köktendincilik' temelli nefret vaazı verenler ve nefreti teşvik edenleri finanse edenlerin' 6 yıla kadar hapse mahkûm edilmesi öngörülüyor.

Tasarıda, "din değiştirme, eşcinsellik, zina ve dine hakaret etmenin ölümle cezalandırılmasını destekleyenlerin", "işkence, uzuv kesme ve kırbaçlama içeren cezaların uygulanmasını savunanların", "din özgürlüğüne karşı çıkanların", "kölelik ve insan ticareti yapanların" cezalandırılacağı belirtiliyor.

İbadet mekânlarında bu suçlara yönlendiren eylemleri finanse edenlerin de aynı şekilde altı yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

"Yabancı devletlerden, kuruluş ya da kişiliklerden, suç eylemlerinde kullanılmak üzere maddi yardım alanlar" içinse 5 yıla kadar hapis öngörülüyor.

Tasarı, bu eylemlerin özellikle ibadet yerleri ve internette yapılmasının önüne geçilmesini amaçlıyor.

İtalya'nın Kardeşleri partisine yakın Secolo d'Italia haber sitesi, yasa tasarısının "Vahabi ve Selefi" İslam yorumunu hedef aldığını yazdı.

'Dakka saldırısı soğuk duş oldu'

Temsilciler Meclisi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek yasa tasarısıyla ilgili bilgi veren Giorgia Meloni, amaçlarının "ifade ve din özgürlüğünü kısıtlamak değil, İtalya'da yaşayanların güvenliğini garanti altına almak" olduğunu söyledi.

Bangladeş'in başkenti Dakka'da ay başında düzenlenen saldırıda ölenler arasında dokuz İtalyan vatandaşının bulunması İtalya'da radikal İslamcılıkla ilgili tartışmaları artırdı.

Meloni, Bangladeş'in başkenti Dakka'da ay başında düzenlenen ve dokuz İtalyan vatandaşının da öldürüldüğü saldırının "kötü bir soğuk duş etkisi yarattığını" söyledi ve şöyle devam etti:

"Dakka katliamı, İslami köktenciliğin fakirlikle bağlantılı olduğu efsanesini çökertti. Dakka'daki teröristler eğitimli, refah içindeki kişilerdi, Bin Ladin gibi. Buradan çıkan sonuç, bizim de uzun zamandır söylediğimiz gerçeklik şudur: Maalesef İslami köktencilik İslam kültürünün bir parçasıdır."

İtalya'nın Kardeşleri partisi, yasa tasarısının en kısa zamanda meclis gündemine alınmasını sağlamak için de bir imza kampanyası başlattı.

Kampanyanın afişinde bir dinamit resmi üzerinde "Nefreti etkisiz hale getir" sloganı ve "İslami köktenciliğin suç olmasını desteklemek için imza at" sözleri yer alıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler