HABER

Japonya biyoyakıtlı uçağını test etti

İstanbul - Japon Havayolları'nın (JAL), Camelina bitkisinden üretilen ikinci nesil sürdürülebilir biyoyakıtla Boeing 747-300 model uçağında gerçekleştirdiği deneme uçuşunu başarıyla tamamladığı bildirildi.

Boeing'den yapılan yazılı açıklamada, JAL'ın deneme uçuşunda, Camelina ağırlıklı olmak üzere 3 ayrı sürdürülebilir biyoyakıt ham maddesinin karışımından elde edilen yeni bir yakıtın ilk kez kullanıldığı, yeni yakıtın, ilk kez Pratt&Whitney'in ürettiği bir motorda denendiği belirtildi.

Açıklamada, yolcusuz ve yüksüz olarak düzenlenen yaklaşık 1,5 saatlik deneme uçuşunda, Boeing 747'nin 3 numaralı motorunda yüzde 50 oranında klasik uçak yakıtı Kerosen, yüzde 50 oranında ise biyoyakıt karışımı kullanıldığı, işlem için motorda herhangi bir modifikasyona ihtiyaç duyulmadığı, uçuş süresince biyoyakıt-kerosen karışımı kullanılan motorla, diğerlerinin güç performansı arasında herhangi bir değişiklik meydana gelmediği kaydedildi.

Boeing'in katkısıyla yapılan uçuştan elde edilen verilerin, ikinci nesil biyoyakıtların performansı ve ticari olarak kullanılabilirliği konusunda sektöre önemli katkılar sağlayacağının öngörüldüğü ifade edildi.

Boeing Japonya Başkanı Nicole Piasecki, konuya ilişkin değerlendirmesinde, deneme uçuşunun, gelecek 3 ile 5 yıl içinde ticari uçakların sürdürülebilir yeni nesil biyoyakıtla uçmaya başlayabileceği konusundaki umutlarını artırdığını belirterek, şunları kaydetti: "Elbette önümüzde bazı engeller var. Öncelikle biyoyakıt kullanımı konusunda, kural koyucuların, hava limanlarının ve yakıt dağıtım şirketlerinin desteğini almamız gerekiyor. Ayrıca, çevreye ve topluma duyarlı biyoyakıt kaynağı bitkilerin üretiminin artırılmasına ihtiyaç var. Sektör olarak, gelecekte biyoyakıt ihtiyacının karşılanması için sağlam, sürdürülebilir kriterler oluşturmak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz."

En Çok Aranan Haberler