HABER

Japonya kadar riskli bir deprem ülkesiyiz

17 Ağustos depreminin yıldönümünde İzmir’de düzenlenen panelde, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Atilla Uluğ, Türkiye'nin en az Japonya kadar risk taşıyan bir deprem ülkesi olduğunu vurguladı.

İZMİR (ANKA) - İzmir Valiliği, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Afet Derneği işbirliği ile “Marmara Depreminin 10. Yılı Afet Yönetimi Tecrübeleri Işığında İzmir” konulu panelde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, 17 Ağustos depreminde büyük acılar yaşandığını ve bu acıların unutulmaması gerektiğini söyledi. 1977-80 yılları arasında Bornova Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde meslek odaları ile işbirliği yaparak Türkiye’de ilk defa yapı denetimi getirdiklerini hatırlatan Aydoğan, bu uygulamanın büyük yararlarını gördüklerini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaları da anlatan Başkan Vekili Sırrı Aydoğan; 1/25000’lik çevre planları ve Nazım İmar Planı’nın yapıldığını, üniversiteler ile işbirliği içinde körfezdeki fay hatlarının incelemeye alındığını söyledi.

PROF. ULUĞ'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Panele konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Ege Bölgesi Araştırma Merkezi (EBAMER) Müdürü Prof. Dr. Atilla Uluğ da, “İzmir’in doğal afet riski” başlığı altında bilgiler vererek Türkiye’nin birinci derece deprem bölgesi olduğunun altını çizdi ve bu konuda “en az Japonya kadar” önemli bir deprem bölgesi olduğunu ifade etti. Türkiye’de ve İzmir’de yaşanan depremlere ilişkin bilgiler de veren Uluğ, İzmir ve çevresinde 10’dan fazla fay hattı olduğunu vurguladı. Panel sunumu içinde İzmir’in dereleri ve sel hakkında da bilgiler aktaran Prof. Atilla Uluğ, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü’nün derelerde ve afet bölgelerinde yaptığı başarılı çalışmalar ile İzmir’de artık sel felaketinin yaşanmasının olası olmadığını söyledi.

İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın ise konuşma ve sunumunda, İzmir’de afete hazırlık çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin ve AKS ekibinin Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzun ise yaptığı konuşmasında Deprem Araştırmaları Enstitüsü kurulması için hazırlıklar yaptıkları bilgisini verdi.

İzmir Afet Derneği Başkanı Vahap Tecim, 17 Ağustos depremi görüntülerinden oluşan bir slayt gösterisi ile depremlerin unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Afet İşleri Eski Genel Müdürü Oktay Ergünay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanı Dr. Şentürk Uzun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Zahteroğulları ve Kastamonu Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Cengiz Albayrak da birer konuşma ve sunum gerçekleştirdiler.

En Çok Aranan Haberler