Japonya Bakanlar Kurulu, 4,98 trilyon yenlik yani yaklaşık 42 milyar dolarlık savunma bütçesini onayladı.
Çin'le tartışmalı adalar nedeniyle gerginliğin tırmandığı bir dönemde onaylanan bütçe, bir önceki mali yıla göre yüzde 2,8 oranında artırıldı.
Böylece Japonya on yıl süren kesintilerin ardından son üç yılda savunma bütçesini artırmış oldu.
Yeni Savunma Bakanı Gen Nakatani, Japonya'nın çevresindeki "değişen koşullar" nedeniyle bunun gerekli olduğunu söyledi.
Bütçe yeni devriye uçakları ve gemileri alınmasını öngörüyor.
Bunlar arasında 20 devriye uçağı, beş adet hem helikopter hem de uçak fonksiyonu olan hava aracı ve altı adet radara yakalanmayan savaş uçağı bulunuyor.
Tartışmalı adalarSavunma Bakanlığı ayrıca 30 ambifik araç ve çok uzaktaki uçakları ve gemileri tespit etme kapasitesine sahip bir erken uyarı uçağı almayı planlıyor.
Başbakan Şinzo Abe'nin girişimiyle geçen yıl İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra meşru müdafaa dışında savaşa girmeyi yasaklayan anayasada değişikliğe gidilmiş, saldırıya uğrayan müttefiklere yardım edilmesinin önü açılmıştı.
Pekin ve Tokyo, son yıllarda Doğu Çin Denizi'nde Japonya'da Senkaku, Çin'de de Diaoyu olarak bilinen adaların egemenlik hakları nedeniyle gerginlik yaşıyor.
Bu adalar, Japonya'nın hakimiyetinde. Ancak Japonya Hükümeti'nin bu adalardan üçünü 2012'de, bir kişiden satın almasından sonra, Çin'le yıllardır devam eden gerginlik hızla tırmanmaya başladı.
Geçen Aralık'ta Savunma Bakanlığı'na atanan Orgeneral Nakatani, Japonya'nun çevresindeki durumun değişmekte olduğunu söyledi, "Savunma harcamalarının düzeyi, Japonya'nın hava, kara ve deniz savunması ve vatandaşlarının canını ve malını koruması için gerekli olan miktarı yansıtıyor" dedi.
Çin'de resmi savunma bütçesini önemli ölçüde artırmıştı. Çin'in savunma büçesi Japonya'nınkinin 2.5 katından fazla.
Amerika Birleşik Devletleri dünyada en büyük savunma bütçesine sahip ülke. ABD'nin geçen yılki savunma bütçesi 600 milyar dolardı.