ANKARA (İHA) - Jandarma İnsan Hakları İhlallerini İnceleme ve Değerlendirme Merkezi'ne (JİHİDEM) bir yıl içerisinde 221 başvuru yapıldı. JİHİDEM kapsamındaki 65 başvurudan 9'unu 'fena muamele' oluştururken, 3 tane de işkence iddiası bulunuyor.
Vatandaşların doğrudan doğruya Jandarma Genel Komutanlığı ile temas kurarak, insan hakları ihlalleri iddialarıyla ilgili tereddütleri birinci elden giderebilmek amacıyla kurulan JİHİDEM, 26 Nisan tarihinde birinci yılını doldurdu. Jandarma Genel Komutanlığı, JİHİDEM'in bir yıllık faaliyetleri hakkında yazılı bir açıklama yaptı. JİHİDEM'e, kurulduğu gündem itibaren geçen bir yıllık süre içerisinde 221 başvuru yapıldığı ve bunlardan 65'inin JİHİDEM'e konu insan hakları ihlali kapsamında olduğu, 73'ünün kapsamda olmayıp Jandarma Genel Komutanlığı'nın faaliyet alanı ile ilgili olduğu belirtilen açıklamada, 83 başvurunun ise Jandarma ile ilgili olmadığı belirtildi.
Açıklamada, JİHİDEM kapsamındaki 65 başvurunun; 19'unun fena muamele, 16'sının fena muamele/haksız gözaltı, 12'sinin etkili soruşturma yapılmaması, 6'sının haksız gözaltı, 5'inin şikayetin geri alınması için baskı yapılması, 3'ünün işkence ve diğerlerinin sanık haklarına riayet edilmemesi, yaşama hakkının ihlali ve özel yaşamın ihlali iddialarını içerdiğini bildirildi. Açıklamada, yapılan araştırmalar neticesinden; JİHİDEM kapsamındaki başvurulardan 10'unun adli makamlara intikal ettirildiği, 9'u hakkında daha önce adli soruşturma açıldığının belirlendiği, 1 başvuruyla ilgili disiplin amirince personele ceza verildiği, 43'ünde ise iddiaların doğru olmadığının anlaşıldığı, 2'si ile ilgili araştırmanın ise devam ettiği vurgulandı.
JİHİDEM'in çalışmalarının yurt içi ve yurt dışında çeşitli kurum ve kuruluşlarda ilgi uyandırdığı belirtilen açıklamada, başta ABD olmak üzere, çeşitli ülkelerin hazırlamış olduğu insan hakları raporlarında konu edildiği bildirildi. Açıklamada, ABD, Hollanda gibi bazı ülkelerin büyükelçilik görevlilerin JİHİDEM'i ziyaret ederek, faaliyetler hakkında bilgi aldığı vurgulandı. Açıklamada, JİHİDEM'e telefon, faks, dilekçe, mektup yoluyla ve şahsen başvuruların yanısıra www.jandarma.gov.tr adlı web sitesinde de başvuru yapılabileceği kaydedildi.