Libya’da darbeyle aldığı iktidarı 42 yıldır koruyan Muammer Kaddafi beklemedik bir isyan hareketiyle karşı karşıya kaldı. Kendisini protesto eden göstericilerin üzerine keskin nişancılar kurşun yağdırdı.
Ortadoğu’da Mısır ve Tunus’la başlayıp birçok farklı Arap ülkesine yayılan protesto gösterilerinden kurduğu aşırı baskıcı rejim sayesinde en az etkilenmesi beklenen Libya diktatörü Muammer Kaddafi dün hiç beklemediği bir isyan dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Ancak verdiği tepki de çok şiddetli oldu. Libya’da başta Trablus ve Bingazi olmak üzere 4 kentte gerçekleşen ve binlerce kişinin katıldığı Kaddafi karşıtı eylemlerde “Kahrolsun Kaddafi, kahrolsun rejim” yazılı pankartlar açılıp Libya lideri aleyhinde sloganlar atıldı. Sürgündeki muhalefet lideri Faiz Cibril, “Libyalılar bugün korku bariyerini aştı, şafak göründü” dedi.
Durum böyle olunca Kaddafi, keskin nişancılarını göstericilerin üzerine gönderdi. Çatılardan muhaliflerin üzerine kurşun yağdıran sniper’lar 14 kişinin ölümüne sebep oldu. Ardından bu kez meydanlara Kaddafi yandaşları indi. Resmi haber ajansı JANA da Kaddafi’yi kastederek, “devrimin kardeş lideriyle ebedi birliği” göstermek için Trablus ve diğer kentlerde binlerce kişinin gösteri yaptığını duyurdu.
**Maaşlar 2 kat arttı**
Gösterilerin başlaması üzerine Kaddafi halkı durdurmak için hemen harekete geçerek memurların maaşlarını iki katına çıkarma sözü vermiş ve 100 kadar muhalif İslamcı militanı serbest bırakmıştı.
**Halife’nin gazabı**
Bahreyn’de demokratik reform ve kralın yetkilerinin kısıtlanması talebiyle İnci Meydanı’nı işgal eden göstericilere polis gece yarısı baskın düzenledi. Sokağa inen tankların da katıldığı baskında 5 kişi hayatını kaybetti, 197 eylemci yaralandı. Türkiye’nin onda biri kadar olan ada ülkesinde dün gece sabaha karşı 03:00 sularında gerçekleşen baskına 100 zırhlı aracın katıldığı meydanı iki yandan kuşatan güvenlik güçlerinin uyarı dahi yapmadan uyuyan 2 bin kadar eylemciye gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahalede bulunduğu belirtildi. Suudi, Pakistan ve Suriyeli askerlerin de katıldığı öne sürülen baskında meydandaki bütün çadırlar yerle bir edildi. Olağanüstü hal ilan eden hükümet, meydanı işgal edenlerin yasalara karşı geldiği belirtilerek, “Onları evlerine döndürmek için başka çaremiz yoktu” açıklaması yaptı.
**Devlet araçlarıyla taş sopa takviyesi**
Arap dünyasının en fakir ülkesi Yemen'de 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih aleyhindeki gösteriler yedinci gününe katlanarak girdi. Öğrencilerin başını çektiği eylemlere dün halkın da katılımıyla göstericilerin sayısı 6 bine ulaştı. Başkent Sana’da Özgürlük Meydanı’na yürüşüye geçen gruba iktidar yanlıları taş ve sopalarla saldırdı. Devlet yanlısı göstericiler belediye araçlarının kendilerine taşıdıkları taş ve sopalarla 25 kişiyi yaraladı. Hükümet karşıtları yakındaki pazarın şemsiyelerini kendilerine kalkan olarak kullanarak kayıplarını azalttı. Önceki günkü gösterilerde 2 kişi ölmüştü. Polis hükümet karşıtı 50 göstericiyi gözaltına aldı. Ülkenin önde gelen din adamı Şeyh Abdülmecit El Zindani de “Gösterilerle değişimi reddediyoruz. Bu karmaşaya yol açar” diyerek halkı protestolardan vazgeçirmeye çalıştı.