HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kahvaltıyı atlayan çocuk şişmanlıyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Zerrin Aydın, öğrencilerde sık görülen sabah kahvaltısının atlanmasının, ilerleyen saatlerde enerjisi zengin besinlerin fazla tüketilmesine yol açacağını ve bunun sonucunda şişmanlığın görüleceğini söyledi. Aydın, beslenmenin okul öncesinden itibaren ders olarak işlenmesini tavsiye ederek, "Okul kantinlerinde meyve, salata, ayran, taze sıkılmış meyve suları, tavuklu-peynirli-köfteli sandviçler olmalı" dedi.

Kahvaltıyı atlayan çocuk şişmanlıyor

Zerrin Aydın, toplumda yaygın olarak bilenen 'şişman çocuk, sağlıklıdır' düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, şişmanlığın kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, yüksek tansiyon, eklem hastalıklarına zemin hazırladığını bildirdi. Çocuklukta şişman olmanın, yetişkin şişmanlığın önemli nedenlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Aydın, "Çocukluk şişmanlığında sadece yağ hücrelerinin hacmi artmaz, aynı zamanda sayısı da artar. Çocuk şişmanlığının başlangıç dönemi, yaşamın ilk yılı, 5-6 yaş arası ve ergenlik dönemidir. Şişmanlık, hormonal, kalıtımsal, fiziksel hareket azlığı, psikolojik problemler ve beslenmede yapılan yanlışlar nedeniyle çocukların karşısına çıkmaktadır" dedi.

Aydın, çocuk beslenmesinde yapılan yanlışları ise şöyle sıraladı:

"- Çocuğun besin ihtiyaçlarını bilmeme sebebiyle tabağına fazla yemek koyularak, bitirmesi için zorlanması.

- Sabah kahvaltısının atlanması. (Okul çocuklarında daha fazla görülmekte)

- Akşam öğününde fazla yemek tüketilmesi. (Okul çocukları yeterli ve dengeli beslenmedikleri için bazı öğünleri atlayıp, bazı öğünlerde daha çok yiyecek tüketmektedirler)

- Şekerli içecekler, bisküvi, cips, şekerlemeler, çikolata gibi enerjisi zengin besinlerin fazla tüketilmesi.

- Okul yemeklerinin sevilmemesi, çocukların daha çok kantinden fast-foodla beslenmesi.

- Evdeki yemek düzeninde fazla yağlı yiyeceklerin kullanılması.

- Kızartmaların, yemeklere fazla yağ eklenmesinin, böreklerin, hamur tatlılarının, pastaların beslenmede çok yer alması.

- Evde öğünler dışında bisküvi, kraker, kola, çikolata gibi besinlerin yenmesine izin verilmesi.

ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLUR?

Diyetisyen Aydın, çocuklarda sağlıklı beslenme kurallarını ise şöyle açıkladı:

"- Günde en az 2 su bardağı süt içilmelidir.

- Günde 4-5 kez sebze, meyve tüketilmelidir. Sabah kahvaltıda domates, salatalık, öğlenleyin salata grubu, akşam sebze grubu, aralarda ise meyve gibi.

- Sabah kahvaltısı kesinlikle yapılmalıdır.

- Öğün atlanmamalıdır.

- Şekerli içecekler yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmelidir.

- 4 temel besin grubundan yiyecek tüketmeye özen gösterilmelidir. (Süt ve ürünleri-et, yumurta, kurubaklagiller-sebze ve meyveler-ekmek ve tahıllar)

Öte yandan Aydın, okul öncesinden başlanarak beslenmenin ders olarak okutulmasını tavsiye ederek, çocuklarda obezitenin önüne geçilmesi için şunları söyledi:

"Okul yemeklerine daha çok özen gösterilmeli. Hem çocukların seveceği hem de dengeli mönü planları yapılmalı. Kantinlerde meyve, salata, ayran, taze sıkılmış meyve suları, tavuklu-peynirli-köfteli sandviçler olmalı. Okullarda beden dersi daha fazla yer almalı. Evde çocuk daha hareketli olmaya yönlendirilmeli; yürüyüş, birlikte oyun oynama, oda toplama, evdeki işlere yardım teşvik edilmeli. Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirdiği vakit sınırlandırılmalı. Evdeki beslenme alışkanlıkları düzenli hale getirilmeli ve tüm aile alınan kararlara uymalı."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler