Kamu ve Özel Sektör Ambulans ve Her Türlü Araç Sürücülere Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından halkın bilgilendirilmesi için kalp hastalıkları hakkında seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Türk Kızılayı Tıp Merkezi'nde görevli Uzm. Dr. Hasan Kadı, kalbin en büyük düşmanının hareketsizlik ve şişmanlık olduğunu söyledi.
Kalp hastalıklarının gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda en önemli sağlık sorunu olduğunu dile getiren Kadı, en önemli ölüm ve sakatlanma sebepleri arasında kalp hastalığının olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de en çok kalp hastalıklarının Karadeniz Bölgesi'nde görüldüğünü, en az ise Akdeniz ile Ege bölgelerinde olduğunu ifade eden Kadı, Karadeniz'in yüksek risk olan bir bölge olduğunu, nedeninin ise yüksek sigara kullanım oranıyla hareketsiz bir yaşama tarzı olarak anlatılabileceğini dile getirdi.
Yaz aylarında özellikle kalp hastalarının yapmaları gerekenler hakkında bilgi veren Kadı, "Kalp hastalıkları yaz aylarında artış göstermez. Mevsimsel bir dağılımı yoktur. Yazın şikayetlerde artmalarda olur. Sabit giden sağlık durumlarında bozulmalar olur. Bunun sebebi de yazın insanların denize giderler, daha hareketli olurlar, yeme içmelerine dikkat etmezler. Hastalık seyri bozulur, şikayetler, hastanelere yatmalar artar, ani ölümler olur, tansiyonda düşmeler sonucu, beyin damarlarında tıkanıklar ve felçler ortaya çıkar" diye konuştu.
"Hasta yazın ne yapmalı?" sorusunu cevaplayan Kadı, "Hasta, ilaçlarını mutlak düzenli olarak kullanmalıdır. 'Yaz geldi, şu ilaçları kullanayım' denmemeli. Özellikle sıcak havalarda sıcağın fazla olduğu sabah saat 10.00 ila öğleden sonra 15.00 arasında dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Denize girmek isteyenlerde, her an tansiyonlarındaki değişikleri göz önüne alarak kıyı yerlerde denize girmelerini, kendilerini fazla yormamalarını öneriyoruz. Terleme sonucu bol bol sıvı alınması gerekli. Su zehirlenmesi yaşanabilir. Tuzsuz olarak ayran içmeyi tavsiye ediyoruz. Gazlı şekerli içecekler, daha çok susama hisse vereceği için tavsiye etmiyoruz. Doğal meyveleri sıkılıp içilebilir" şeklinde konuştu.
"Kalp yetmezliği ve yüksek tansiyonda tuz kısıtlaması gideriz" diyen Kadı, "Bu sorun yoksa normal tuz alımı olabilir. Terleme yoluyla tuz kayıpları olacaktır, tamamen kısıtladığınız zaman tuzsuz kalır mı? gibi bir soru oluşuyor, zaten normal alınan gıdalardan tuz ihtiyacı karşılanıyor. Yağlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalı, karını tıka pasa doldurulmamalı, günde çok sayıda az yemek yenmesini tavsiye ediyoruz. Bunun dışında kalp hastalarında özel kısıtlamalarımız olmuyor. Diyet ise mutlaka uygulanmalı. Egzersiz kalp hastalıklarında önemlidir. Hareketsiz bir yaşam olmamalı. Yaz aylarında havanın serin olduğu saatlerde yine yürüyüşler yapılmalıdır. Sigara ve alkol her zaman için yasak." dedi.
Kadı, kalp hastalarına fazla olmamak kaydıyla açık çay içmelerini tavsiye ettiklerini, kahve, kolalı, gazlı içecekleri önermediklerini sözlerine ekledi.
(İHA)