KADIN

Kalp Hastalığı Ve Panik Atak

Ani kalp problemleri panik atağa yol açıyor

Kalp Hastalığı Ve Panik Atak

Kalp hastalıkları, özellikle de hızlı gelişen kalp hastalıkları insan bedeni için ciddi bir tehlikedir. Bilinçli olarak bunun farkında olmasak bile bedensel düzeyde gelişmekte olan sorun algılanır ve buna yoğun bir panik yanıtı verilir. Ani gelişen kalp problemleri, kendi belirtileri yanında panik atağa da yol açar.

Kalp hastalıkları panik atağı tetikler mi?

Panik atak, fark edilmesi zor bir durum değildir. Hekim olmayan biri bile birkaç kez panik atağa tanık olmuşsa, bunu kolaylıkla tanıyabilir. Önemli olan panik atağı tanımak değil, bunu ortaya çıkarmış olabilecek ve yaşamı tehdit etme potansiyelinde fiziksel bir sorunun var olup olmadığını ayırabilmektir. Akut gelişen bir kalp hastalığı panik atak belirtileri yanında kendi özel belirtilerini sergiler, bu durum klinik olarak tanınabilir ve kendine özgü tetkiklerle bu klinik durum desteklenir. Kalp hastalıklarının kendine özgü klinik belirtileri ve bu belirtileri destekleyen tetkikleri vardır.

Panik atak kalp hastalıklarından nasıl ayrılır?

"Panik atak", insan bedeninin her türlü aciliyet karşısında verdiği, tüm sistemleri içine alan hızlı bir korunma yanıtıdır. İnsan için ani tehlike yaratan hemen hemen her durum, panik atağa yol açar. Bu tehlikeler dış dünyadan kaynaklanan fiziksel tehlikeler olabilir; yaralanma riski, atlatılan bir kaza, aniden ortaya çıkan bir tehdit gibi.

Tehlikeler bedeni ilgilendiren içsel tehlikeler olabilir; açlık, aşırı yorgunluk, sıvı kaybı, metabolik dengesizlikler gibi. Yine bu tehlikeler insanın ruh dünyasını ilgilendiriyor olabilir; bilinçaltındaki ve bilinçli korkular, aslında var olmayan ama varsayılan tehlikeler gibi. Özetle panik atak insan bedeninin her türlü gerçek ve sanal tehlikeye verdiği fiziksel yanıttır.


Panik atak nedir?

Memorial Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Cem Hızlan, panik atak hastalığının belirtileri, tedavi yöntemleri ve ortaya çıkış biçimine göre kalp krizi ile benzer özellikleri hakkında bilgi verdi.

Panik atağın tedavisi nedir?

Panik atak belirtileri; çarpıntı hissi, boğuluyormuş gibi olma hissi, terleme, titreme, göğüs ağrısı, göğüste sıkıntı hissi, baş dönmesi, ölüm korkusu, kollarda ve bacaklarda uyuşma hissi, üşüme, ürperme ateş basmalarıdır. Bu belirtiler ani gelişen kalp hastalıklarında, kalp krizlerinde de vardır. Bunun yanında ani kan şekeri oynamaları, kan kayıpları, ani sıvı kayıpları, ani yükselen ateş gibi pek çok ani fiziksel sorun da beraberinde tüm bu belirtileri getirir.

Ayrıca atlatılan büyük tehlikelerde, yoğun korkulardan sonra, büyük bir tehdit atlatıldığında da tüm bu belirtiler gözlenir. Üzerinde durulması gereken, bu belirtilere ek olarak hayatı tehdit eden başka bir sağlık sorunun var olup olmadığının gözden geçirilmesidir.

![kalphastaligipanikatak_220]()

Panik atak belirtileri nelerdir?

Panik atakların fiziksel bir nedeni olmadığı anlaşılmış ve atakların ruhsal nedenlerle ortaya çıktığına karar verilmişse (bu duruma "panik bozukluk" denir) tedavisi bir psikiyatri uzmanı tarafından yapılmalı ve uzmanın öngördüğü sürece tedaviye devam edilmelidir.

Panik ataklar bir fiziksel hastalığa eşlik edebilir ancak bir fiziksel hastalığa yol açmaz. Ruhsal nedenlerle var olan, devam eden panik ataklar (panik bozukluk) o kişinin yaşamını çok sıkıntıya sokar ancak daha öte bir fiziksel hastalığın nedeni olmaz. Normal hayat düzenine dönebilmek için panik bozukluğun tedavisi gerekir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler