HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kamu ihale kanunu değişmeli"

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Kamu İhale Kanunu'nun böyle devam etmesi halinde değişmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Şu ana kadar karayollarında en azından 300-400 trilyon lira tasarruf sağladıklarını kaydeden Ergezen, 2004 yılında hedeflerinin 2 bin ile 3 bin kilometrelik bölünmüş yol yapmak olduğunu ifade etti.

"Kamu ihale kanunu değişmeli"

Türkiye'nin her yerinde konut seferberliğinin başlatıldığını vurgulayan Ergezen, "Bakanlık olarak önümüzdeki yılda Harita Bilgi Bankası oluşturmak istiyoruz. Bu arada hiçbir bürokratım Bakanlık'ta oturmuyor. Sürekli denetim yapıyor" dedi.

Bakanlığı'nın 2003 yılı çalışmalarıyla 2004 yılı hedeflerini anlatan Ergezen, Kamu İhale Kanunu, Karayolları, Toplu Konut İdaresi ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında İHA'ya özel açıklamalarda bulundu.

KAMU İHALE KANUNU

AB şartlarında Kamu İhale Kanunu gibi bir yasanın olmadığını ve Türkiye'de bunun çok farklı lanse edildiğini belirten Ergezen, "Bu konuyu siyasi malzeme yapmaya çalıştılar. Ama bizde kararlı bir şekilde inandığımız için 'bu yasa değişir' dedik, En azından 115 gündür ihale yapılmıyordu. Bu Türkiye'de siyaset yapmamak anlamına gelir. Nitekim öyle bir noktaya geldi ki, kamu, kurum ve kuruluşlar hiç bir yatırım yapamadı. Bu yasa 'değişsin' dedik ama değişme olmadı. Ama 115 günlük zaman kısaltıldı" dedi.

Bu yasanın yine değişeceğe benzediğini ve sorumlu bir kişi olarak bu yasa böyle olmaya devam ederse değişmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Ergezen, "Çünkü, bu yasa ile müteahhitler daha kolay anlaşıyor. Bu yasa ile bazen çok düşük fiyatlar veriliyor. Bazen çok yüksek fiyatlar veriliyor. Arada uçurum farklar oluyor. Türkiye maliyet kavramını kavramamış. Maliyet kavramını oturtamamışız zihnimizde. Ne kamu, kurum ve kuruluşlar oturtabilmiş, ne de müteahhitler de. Her hangi bir çalışma yaklaşım yöntemi yok. Devletin kamu, kurum ve kuruluşundaki yetkililerde binaların metrekare maliyetlerini dikkate alıyorlar. Bazen de geçmiş birim fiyatlarını dikkate alarak üzerine değer koyuyorlar. Diyorlar ki maliyet budur. Yani düzenli, ilkeli, ölçü alınacak bir maliyet yok. Bu konuda bakanlık olarak biz çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

300-400 TRİLYONLUK TASARRUF

En büyük kaynağın ellerindeki imkanları en iyi şekilde değerlendirmek olduğunu belirten Ergezen, ellerindeki imkanları değerlendirmeyip başka yerde kaynak aramanın memlekete çok ağır zararı olacağını söyledi.

"Elinizde makinanız var, teknik elemanlarınız var, işçiler var, bunları çalıştırmak büyük bir israfı önlemektir. Bizim her durumda yüzde 45 kazancımız var" diyen Ergezen, "İkincisi biz teknik elemanlarımızı yönlendiriyoruz. Elemanlarımızda sağolsunlar koşuyorlar. Artık bizim arkadaşlarımız ısmarlama projelerle yol yapmıyorlar. Kendi ürettikleri projelerle yol yapıyorlar. Projelerin çoğunu Türkiye'nin mühendisleri yapıyor. Şu ana kadar karayollarında en azından 300-400 trilyon lira tasarruf yapılmıştır. Dolayısıyla kendi işçimizi, kendi makinamızı değerlendirmemiz lazım" dedi. Ortalama olarak bu sene bin 600 kilometre yol yaptıklarını hatırlatan Ergezen, "Her gittiğimiz yerde vatandaşlarımız bana ve devlete teşekkür ediyorlar. Karayolları artık bir saygınlık kazandı. Başbakanımızın dediği gibi Türkiye 1950'li yılların yol standartıyla 2000'li yıllara cevap veriyor. Trafik kazalarının azalabilmesi için yol standartını büyütmemiz lazım. Yollarımızın genişlemesi gerek. Dolayısıyla çok az imkanlarla çok büyük işleri başarmamızın mümkün olduğunu gördük" dedi.

BÖLÜNMÜŞ YOL VE KONUT SEFERBERLİĞİ

Bölünmüş yol olarak 2004 hedeflerinin 2 bin ile 3 bin kilometre olacağını tahmin ettiklerini kaydeden Ergezen, örneğin önümüzdeki bu zamanlar Bursa'dan çıkan bir vatandaşın Kayseri'ye, Antalya'dan çıkan birinin Alanya'ya çok rahat bir şekilde gidebileceğini kaydetti.

Şu an iklim şartları müsait olduğu yerlerde yol çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Ergezen, "Şimdi de Ankara-Silivri-Afyon yoluna başladık. Şu an çalışmalarımızdan çok mutluyuz. Gittiğimiz yerde halk bize çok dua ediyor. Bizde kendimizi çok mutlu hissediyoruz. İller Bankasında 50 trilyon ödenek çıkardık. Hiçbir Belediye farkı gözetmeksizin para dağıttık. Vatandaşlarımızdan toplanan vergilerin dağıtma ve kullanma yetkisini Allah bize nasip etmiş, bizde hükümet olarak çok dikkatli kullanmaya özen gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Bakanlık olarak toplu konut ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan Ergezen, hükümetlerinin halkın acil ihtiyaçlarını gidermek için azami gayret sarf ettiğini ve önceliklerin bir kısmının acil eylem planının içinde değerlendirildiğini kaydetti. Acil eylem planının içerisinde öncelik konunun konut ihtiyacı olduğuna değinen Ergezen, önümüzdeki yıl 1 milyon olan konut inşa hedeflerinin çok yüksek olabileceğini, fakat gösterilen bu hedefin doğru olduğunu söyledi.

İnsanların konut ihtiyaçlarını çok görmemek gerektiğine işaret eden Ergezen, "Toplu Konut İdaresi bu konuda azimle kararlılıkla çalışmaktadır. Şu an 700 trilyonun üzerinde ödeneğimiz var. Dış ülkelerde şirket kurarak yatırım yapma şansımız var. Yeni projemiz olan Ankara'nın Esenboğa girişi var. Bunun için kanun çıkarmak gerekiyordu. Kanununu hazırladık, imzaya sunduk. Ankara'nın girişine yakışır projemiz son hazırlıkta. Öncelikle gecekonduda yaşayan insanlarımızın konut ihtiyaçlarını gidermek. Türkiye'nin her yerinde konut seferberliği başlatılmış durumda. İller Bankası Genel Müdürlüğü zarar ediyordu. Belediyelerin hepsi borcun içindeydi. Belediyeler borçlu olduğu için İller Bankası paylarına düşen paraları verilmiyordu. Biz geldiğimizde belediyelerin ne kadar borcu olursa olsun hangi partinin belediye başkanı olursa olsun para gönderiyoruz. Önceden İller Bankası yüzde 50 faizle kredi veriyordu. Şimdi bu oranı yüzde 35'e indirdik. 2004 yılında yüzde 20 ile kredi vereceğiz. Belediyelerimizin İller Bankası dışında yüksek faizle kredi almalarının önüne geçtik" şeklinde konuştu.

HARİTA BİLGİ BANKASI

Türkiye'de çok önemli bir konu olan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün unutulan bir Genel Müdürlük haline geldiğini, halbuki buranın Türkiye'nin çok önemli hizmetlerini yapan bir Genel Müdürlüğü olduğunu vurgulayan Ergezen, "14 bin çalışanı ile büyük bir aileyi oluşturan bir kurumdur. Tapu Kadastro hizmetlerinin tamamını Türkiye'de 3 yılda bitireceğiz. 110 milyon dolar ödeneğe ihtiyaç var. Bunu da temin etmenin peşindeyiz. Tapu kadastro kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarılması gerekiyor. Kaynak çalışmalarımızda olumlu sinyaller geliyor. Harita Bilgi Bankası oluşturmak istiyoruz. Harita bilgileri çok dağınık. Harita bilgilerini artık tek elden almak istiyoruz. Dolayısıyla bu konuya iki yıllık bir hedef koyduk. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

Bakanlık olarak taşrayı devamlı olarak denetlediklerini, Bakanlık'ta hiç bir bürokratın oturmadığını hepsinin bölgelerde denetleme yaptıklarını kaydeden Ergezen, "Geldiğim günden beri diyorum 'Artık Ankara'da oturmayın, taşraya gidin'. İnanın atadığım bürokratları bile denetliyorum. İşleri yapıyorlar mı, yapmıyorlar mı diye. Kendi atadığımız elamanlardan başarısız olanları bile geri alıyoruz. Bu konuda aldığımız bürokrat çok oldu" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler