HABER

Kan anonsları tarihe karışıyor

BURSA (İHA) - Kızılay'ın Türkiye genelinde uygulamaya başlattığı otomasyon sistemiyle artık hasta yakınları anonsla kan aramak zorunda kalmayacak.
Türkiye'de kan toplanması ve işlenmesini Avrupa Birliği (AB) standartlarına ulaştırmak için otomasyon sistemine start veren Kızılay'ın bu yeni uygulaması ilk kez Bursa'da başlattı. Kızılay Kan Hizmetleri Direktörü Dr. Aydın Aydınlı, sistemin hizmete geçmesi sebebiyle yurt çapındaki kan merkezleri ve istasyonları müdür ve hekimlerinin de katıldığı toplantıda, "Otomasyon sistemiyle artık 'Dikkat, dikkat bir hasta yakını için kan aranıyor' anonsları tarihe karışacak" dedi.

Hastanelerin kan bankaları oluşturması nedeniyle Türkiye'de kanla ilgili yaşanan belirsizlik ve sıkıntıların giderilemediğini anlatan Aydınlı, şunları söyledi:
"Kan satışlarının hastanelerin döner sermayelerine kazanç oluşturmasından dolayı kan konusunda ülkemizde ciddi sıkıntı yaşanıyor. Bir ülkenin yüzde 5'i kadar kan stokunun bulunması lazım. Ancak Türkiye'de Kızılay 350, diğer sağlık kuruluşları da 400-450 ünite kan toplayabiliyor. Üstelik Türkiye, kan konusundaki organizasyonsuzluktan plazma ihtiyacının tamamını ithalatla karşılyabiliyor. Kan ihtiyacımızı stratejik bir ürün olmasından dolayı kendi insanımızdan karşılamalıyız. Plazma ithalatı Türkiye'ye yılda 100 milyon dolara mal oluyor. İngiltere'deki deli dana hastalığı sebebiyle bu ülke kan ihtiyacını Amerika'dan karşılıyor. Bunun için sağlıklı donörlere ihtiyacımız var. Türkiye'de ilk kez Kızılay'ın Bursa'da uyguladığı kan otomasyon sistemi haziran ayına kadar ülke genelinde hizmete girmiş olacak. Bu sistem, Türkiye'de kanın verimli kullanılmasını da sağlayacak. Çünkü AB ülkelerinde 1990 yılından bu yana tam kan uygulanması yapılmıyor. Biz bu sistemle kanı işleyerek, eritrosit, lökosit ve trombositlerini ayıracağız. Böylece bir kanı 3 ayrı kişi kullanabilecek."

Otomasyon sisteminin Türkiye genelinde uygulanmasından sonra topladıkları kanı hastanelere satma yönünde Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini anlatan Aydınlı, "Hasta aldığı kanın parasını sosyal güvencesinden karşılayabiliyor. Ama parayı ödedikten sonra bu kez tahsil etmek için çaba gösteriyor. Biz topladığımız kanı işleyerek hastanelere sattığımızda bu sıkıntıyı da, kan aramalarını da ortadan kaldıracağız. Bu çalışmamız hastanelerin tek çatı altında birleştirilmesine de katkıda bulunacak" şeklinde konuştu. Aydınlı, vatandaşların ancak yakınları hastalandığında kanın önemini kavradıklarını dile getirerek, çaresiz duruma düşülmeden kan verilmesinin insanlık gereği olduğunu kaydetti.

Kızılay'ın kan merkezlerindeki ISO-9001-2001 belgesi çalışmalarına Bursa'dan start verildi. Personel kalite yönetimi konusunda bilgilendirilirken, özel bir firmanın üstlendiği çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanacağı bildirildi.

En Çok Aranan Haberler