HABER

'Kapıcılar' yönetmeliği çıktı

ANKARA (İHA) - Artık kapıcıların da bir yönetmeliği var.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan kapıcıların iş şartlarını, görev ve yetkilerini belirleyen 'Konut Kapıcıları Yönetmeliği' çıktı. Yönetmelik, kapıcıların yapacakları hizmetlerin kapsamı ve niteliği ile çalışma süresi, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutlarına ilişkin usul ve esasları içeriyor. 15 maddeden oluşan yönetmelik çerçevisinde, konut kapıcısı, işveren, yönetici, işyeri isimlerinin tanımı yapıldı. Yönetmeliğe göre, kapıcı, 'Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri gören kişi. İşveren, 'konutun maliki veya ortaklarına', yönetici, 'işveren vekili olarak hareket eden kişiye' ve kapıcının çalışacağı iş yeri ise 'kapıcının çalışacağı yer olan konut ile bağımsız bölüm, ortak yerler, eklenti ve tesislerin tümü' de iş yeri olarak tanımlandı. Yönetici sözleşme yapmadan hiçbir kapıcıyı apartmanda çalıştıramayacak, çalıştıranlar hakkında ise iş kanunun ilgili maddeli kapsamında dava açılacak.

YÖNETİCİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI Yönetmeliğin 4. maddesi, apartman yöneticisinin hem apartmana karşı hem de işveren olarak kapıcıya karşı görev, yetki ve sorumluluklarını içeriyor. Yönetici, kendisine yazılı yetki verilmesi halinde iş ve toplu iş sözleşmesi yapabilecek ve toplu iş sözleşmesini feshedebilecek. Yönetici merkezi ısıtmalı kaloriferli konutlarda alacağı kapıcıda ateşçi belgesinin olup olmadığını araştıracak, belgesi olmayan kapıcıyı alamayacak. İşe alımlarda sağlık raporu istenecek, uygun olanı işe başlatmak ve yılda bir sağlık kontrolünü yaptırmak sorumluluğu tamamen yöneticiye ait olacak. Yönetici, kapıcının İş Kanunu ve sözleşmesinden doğan ücret ve tazminat haklarını zamanında ve usulüne uygun olarak ödeyecek, sigorta primlerini zamanında yatıracak. Konut tesisatının kullanma biçimiyle ilgili teknik bilgiyi yazılı olarak kapıcıya verecek ve özelliklerine uygun olarak bakımının yapılmasını sağlayacak. Yönetici, kapıcının kalacağı konutun sağlık koşullarından da sorumlu olacak.

KAPICININ GÖREV VE SORUMLULUKLARI
Yönetmeliğin 5. maddesi ise kapıcının görev ve sorumluluklarını düzenliyor. Kapıcı, yöneticinin talimatı doğrultusunda konutun kaloriferini zamanında yakıp ısıyı ayarlayacak ve söndürecek. Kapıcıların diğer sorumlulukları ve görevleri ise şöyle sıralanıyor:
"- Hidrofor ve benzeri araçları çalıştırmak,
- Anataşınmazın ortak yerlerini ve tesislerini temiz bulundurmak, demirbaşlarını, araç ve gereçlerini, düzenli, bakımlı ve işler şekilde tutmak,
- Kendisine ayrılan konutu başka amaçlarla kullanmamak, konutu korumak, kendisi veya ailesinden birisinin konuta vereceği zarar ve hasarları karşılamak,
- Yöneticinin talimatı çerçevesinde konutun güvenliğini sağlayıcı önlemleri almak,
- Belirlenen saatlerde servis hizmetlerini görmek, çöpleri toplamak, bahçe düzenlemesi ve bakımını yapmak,
- Verilen eğitimlere uygun davranmak ve koruyucu malzemeyi kullanmak,
- İş veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen diğer görevleri yerine getirmek".

SÖZLEŞMEDE KAPICININ HAKLARI KORUNUYOR Yönetici ile kapıcı arasında yapılacak olan iş sözleşmesinde kapıcının çalışma biçimi ile işveren ve işyeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler, düzenleme tarihi gibi kriterlere yer veriliyor. Kapıcıların haftalık çalışma süresi genel olarak haftalık 45 saat olarak tespit edildi. Ancak bu süre çalışma biçimine göre sözleşme ile azaltılabilecek. Çalışma süresi, kapıcının işte geçirdiği zaman olarak tanımlanıyor ve kapıcı, konutu tahsis edilmiş işyerinde çalışma biçimine göre günlük çalışma süresi en çok dörde bölünebiliyor. Kapıcının ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmayacak. Ayrıca kapıcıların çalışma saatleri yaz ve kış saat uygulamaları ve iklim şartları da dikkate alınarak düzenlenecek. Kapıcılara hafta tatili verilmesi zorunlu olacak. Yıllık izinleri ise kapıcıya ücretli olarak kullandırılacak.

En Çok Aranan Haberler