GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Genel Sekreteri Mesut Ölçal, kapıdan alışverişte tüketicinin dikkatli davranması gerektiğini ve 7 gün deneme hakkı bulunduğunu söyledi.
Ölçal, yaptığı açıklamada, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a ek olarak yürürlüğe giren ve kapıdan ve posta yoluyla yapılan satışları düzenleyen 4822 sayılı kanunun tüketicilere yeni haklar getirdiğini belirterek, "Ürünlerin çeşitliliği ve pazarlama yöntemlerinin arttığı günümüzde, kapıdan ve posta yoluyla yapılan satışların sayısı da artmaktadır. Ancak bu satışlar sırasında tüketicilerin haklarını bilmemelerini istismar edip haksız kazanç sağlayan firmaların bulunduğu anlaşılmaktadır. Yürürlükte bulunan yasa maddelerine göre tüketicinin, kapıdan aldığı ürünlerde hiç bir ücret ödemeden yedi gün deneme süresi hakkı bulunmaktadır. Alıcı, bir hafta içinde söz konusu ürün yada fiyatı beğenmediği takdirde ürünü geri iade edebilmektedir" dedi.
Yedi günlük cayma süresi sona ermeden kapıdan satış işlemine konu mal veya hizmet karşılığında herhangi bir isim altında ödeme yapılmaması gerektiğini kaydeden Ölçal, "Alıcıyı borç altına sokan herhangi bir belgeye imza atılmamalıdır. Tüketici bu süre sonunda cayma hakkını kullanacaksa, cayma bildirimini, satıcı veya sağlayıcı firmaya yazılı, iadeli taahhütlü mektup, Noter aracılığı ile gönderilen ihbarname, cayma bildiriminin bizzat teslim edilmesi' veya sözlü olarak yapabilir. Satıcı cayma bildirimi kendisine ulaştığı tarihten itibaren 10 gün içinde, ödenmişse parayı iade etmek ve 20 gün içinde malı geri almakla yükümlüdür" diye konuştu.
Ölçal, eğitim veya kültürel amaçlı kitap, CD ve kaset gibi ürünlerin yasa kapsamına girmediğini ifade ederek, tüketicilere şu uyarılarda bulundu:
"Satış sözleşmesini imzalamadan önce mutlaka okuyunuz, imzalarken tarihi de kendiniz yazınız ve bir nüshasını almayı unutmayınız. Sözleşmede cayma bildiriminin yapılacağı açık adres yazılmış olmalı ve cayma hakkınıza dair bilgi bulunmalıdır. Satın aldığınız mal veya hizmetin bedelini taksitle ödeyecekseniz her taksit için ayrı bir kıymetli evrak düzenlenmesine ve malın veya hizmetin satış fiyatının Türk Lirası olmasına dikkat ediniz. Cayma hakkınızı yukarıda belirtildiği gibi kullandığınız halde sorunla karşılaşıyorsanız, kaymakamlık bünyesindeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne belgelerinizle birlikte başvurunuz."