HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kapsül endoskopisi nedir?

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu Kapsül endoskopisi nedir? Sorusunun cevabını bu yazı da verdi

Kapsül endoskopisi nedir?

Kapsül endoskopisi (mini robot veya mini kamera), 1x3 cm ebadında (11 mm x 26 mm) ve 4 gram ağırlığında ve içinde bir mikroçip veya mini-kamera olan bir kapsülün 8-12 saatlik açlık sonrasında yutulması ve bu cihazın sindirim sisteminde seyahat ederek görüntüler alması ve sonunda hastanın bu kapsülü dışkısı ile çıkartması işlemidir.

Kapsül endoskopisi, tüm sindirim sistemini kat etmesine karşın, başlıca gastroskopi ve kolonoskopi ile değerlendirilme olanağı olmayan ince bağırsağı incelemek amacı ile yapılan bir tetkiktir. Bu kapsülün içindeki mikroçip’in elde ettiği dijital görüntüler, hastanın beline takılan (telsiz gibi) bir kayıt cihazına aktarılarak bilgisayarda detaylı bir şekilde incelenir. Standart kapsüller saniyede iki görüntü alır ve gelişmiş kapsüller ise saniyede 18 görüntüye kadar ve 8 saatlik bir sürede 50,000 civarında 8 kat büyütme ile görüntü alabilmektedir.

Kapsülün 1450 görüş açısı olup, 0.1 mm’ye çapa dek cisimleri ve 20 mm derinliğe dek dokuyu tanıyabilmektedir.

Piyasada ilk olarak 2000 yılında kullanılmaya başlayan PillCam™ (Given Imaging) sonrasında günümüzde, OMOM™ (Jianshan Science & Technology), Endocapsule™ (Olympus) ve MiroCam™ (intromedic) markalı kapsüller kullanılmaktadır.

Kapsül endoskopisi için ne tür bir hazırlık gerekir?

Kapsül endoskopisi tetkikinden bir gün önce, elementer diyet, müshil ilaçları, sodyum fosfat, polietilen glikol (PEG), mannitol vb. maddeler ile bağırsak hazırlığı yapılması gerekir.

Kapsül endoskopisi nasıl gerçekleştirilir?

Hasta aç karnına uygulama yapılacak laboratuvara / muayenehaneye gider ve kameranın kayıt cihazı hastanın kemerine tutturulur. Hasta bir bardak su ile özel kapsülü yutar.

Kapsülü yuttuktan 2 saat sonra su içilmesine ve 4 saat sonra ise çorba gibi hafif sulu gıdaya izin verilir. Hasta bu arada günlük yaşantısına devam eder ve 8 saat sonra tekrar aynı laboratuvara veya muayenehaneye gider ve beline takılı olan kayıt cihazını teslim eder. Kapsül 48 ± 52 dakikada mideyi terk etmekte ve 276 ± 79 dakikada ince bağırsaktan, kalın bağırsağın ilk kısmına (çekum) geçmektedir. Hasta kapsülü ortalama 24 saat sonra bağırsak hareketleri ile dışkılamayı takiben dışarı atar.

Kapsül endoskopisi dışında hangi tetkikler ile ince bağırsak incelenebilir?

Enteroklizis: kireç gibi bir ilaç (baryum) verilerek ince bağırsakların röntgeninin alınmasıdır. Endoskopi gibi net görüntüler elde edebilmek mümkün değildir. Aynı uygulama, bilgisayarlı tomografi (BT enteroklizis) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG enteroklizis) ile de gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlerle, ince bağırsak duvarlarında kalınlaşma ve lenf bezi büyümeleri gözlenir. Enteroskopi: ince bağırsağın uzun bir endoskopi aleti ile incelenmesi işlemidir. İnceleme çok uzun süreler aldığı ve anestezi gerektirdiği için pek tercih edilmemektedir. Başarılı olma oranı % 11-66 arasında bildirilmektedir.

Kapsül endoskopisi sonrasında artık klasik endoskopi tarihe mi karışıyor?

Kapsül endoskopisi ile klasik endoskopinin işlevleri birbirinden farklı olduğu için, kapsül endoskopisini klasik endoskopiye bir rakip veya alternatif olarak kabul etmek doğru olmaz. ABD’de ortalama olarak yılda 10 milyon kişiye sindirim sistemi endoskopisi yapıldığı bildirilmektedir. Kapsül endoskopisi ile yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsağı inceleme olanağı mevcuttur, ancak; kapsül endoskopisinin ana amacı ince bağırsağı incelemektir. Gastroskopi yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağını inceleyen ve kolonoskopi ise kalın bağırsağı inceleyen bir endoskopi tetkikidir. Bu tetkikler ile 6-8 metre uzunluğa erişebilen ince bağırsağı inceleyebilmek mümkün değildir. Özellikle, kolonoskopi işleminden çekinen bazı hastalar için geliştirilen sanal kolonoskopi tetkiki de bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile kalın bağırsağı incelemeye yarar. Kapsül endoskopisi ince bağırsağın incelenmesinde giderek ‘’altın standart’’ halini almaktadır.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: drkorhantaviloglu@mynet.com

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

Express


En Çok Aranan Haberler