HABER

Karadeniz'in tabanında petrol katmanları

Trabzon (AA)- Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Petrol Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sadettin Korkmaz, Karadeniz'in tabanında petrol bulunabilecek çok kalın tortul katmanlar olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Korkmaz, Türkiye'de sondajlarla yeterince test edilmemiş tek bölgenin Sinop-Sarp arasında kalan deniz tabanı olduğunu belirtti. Türkiye'nin jeolojik olarak petrol ve doğalgaz yönünden en önemli sahalarını Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Trakya'nın oluşturduğunu, bunun dışında kalan ve petrol bulunma ihtimali yüksek olan bölgelerin değişik tarihlerde araştırıldığını ifade eden Korkmaz, "Buralar sınırlı sayıda sondajlarla test edilmiş, ancak ekonomik değerde petrol yatakları bulunamamıştır" dedi.

Orta Karadeniz'de Boyabat yakınlarında karada, Doğu Karadeniz'de Çayeli açıklarında denizdeki petrol sızıntıların varlığının yıllardır bilindiğini dile getiren Korkmaz, "Bir sahadaki petrol sızıntıları bazı olumsuzluklara neden olsa bile, bu sahalarda petrolün varlığını gösteren en önemli kanıtlardır. Karadeniz'in tabanında petrol
bulunabilecek çok kalın tortul katmanlar vardır. Bundan başka bölgesel jeolojik veriler de bu kısımların ümit verici olduğunu göstermektedir. Söz konusu bölgede Hopa HPX-1 adlı kuyuyu delmeden önce gravite, manyetik, sismik çalışmalar yürüten TPAO ve BP, çalışmalar sonucunda petrol ve doğalgaz varlığını gösteren önemli veriler elde etmişti"dedi.

Bir bölgede petrol veya doğalgazın varlığından söz edebilmek için öncelikle petrolü oluşturan bir kaynak kaya, petrolü saklayan hazne (rezervuar) kaya ve o kayanın üzerini örten geçirimsiz örtü katmanları ile petrolü tutan bir yapının bulunması gerektiğini kaydeden Korkmaz, "Karadeniz'in tabanında yaklaşık 5-6 kilometre kalınlığında tortul katmanlar bulunmaktadır. Yürütülen gravite, sismik ve manyetik çalışmalar sonucunda bu katmanların ve yapıların varlığı belirlendi" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler