HABER

"Karataş hakkında bilgi ulaşmadı"

ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, terörist Dursun Karataş'ın yakalandığına dair kendilerine ulaşan resmi bir bilginin olmadığını söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Ramazan Er, haftalık olağan basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Barış Koruma Operasyonları'nda görev alan Türk polisleri hakkında bilgi verdi. halen 10 ülkede 338 Türk polisin görev yaptığını söyledi. Pasaport tanzim sistemi ile ilgili bilgi veren Er, Uluslararası Sivil Havcılık Örgütü tarafından alınan karar gereğince 2006 yılından itibaren hava yoluyla yapılacak seyahatlerde bu pasaportlarının kullanılmasının öngörüldüğünü belirtti. 2003 yılında toplam bin 964 kumar oynama suçu işlendiğini belirten Er, en çok suç işlenen illerin İstanbul 535, Ankara 300, Adana 201 ve İzmir 126 olduğunu kaydetti. Er, 2004 yılının ilk 8 ayında ise bin 960 kumar oynamak ve oynatmak suçunun işlendiğini açıklayarak en çok suç işlenen illerin İstanbul 582, Ankara 247, Adana 125 ve İzmir 103 olduğunu bildirdi.

Aile fertlerine yönelik şiddetle ilgili istatistiki bilgiler de veren Er, 2001 yılında 4 bin 586 olayda 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 836 kişinin yaralandığını, 4 bin 958 zanlının ise yakalandığını kaydetti. 2002 yılında 5 bin 142 olayda 4 kişinin öldüğünü, 3 bin 150 kişinin yaralandığını ve 5 bin 548 kişinin ise zanlı olarak yakalandığını belirten Er, 2003 yılında 5 bin 682 olayda 2 kişinin öldüğünü 3 bin 529 kişinin yaralandığı, bu olaylarla ilgili 6 bin 184 kişinin yakalandığını bildirdi. Er, 2004 yılının ilk 9 ayında 5 bin 682 olayda 5 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek 3 bin 548 kişinin yaralandığını ve bu olaylarla ilgili 5 bin 675 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Er, pasaportlarında 'Kürdistan' yazılı olan İngilizler'in Türkiye'ye sokulmadığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Uluslararası hukukta böyle bir devlet yok. Böyle bir devleti Türkiye Cumhuriyeti tanımış değil. Bu konuda herhangi bir genelge de yok. Öyle bir devletin sadece bizim ülkemiz tarafından tanınmaması söz konusu değil. Bugün 200'e yakın ülke varsa sizin o ifade ettiğiniz ülke henüz daha kurulmuş ve tanınmış değil" dedi.

"Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner'in ABD gezisini değerlendirir misiniz?" şeklindeki bir başka soruya Er şöyle cevap verdi:

"Bu daha önce geçtiğimiz yıllarda Ohaio eyaletinden gelen 12 kişilik bir polis grubunun Türkiye'nin yapmış olduğu çalışmalar sonucu imzalanan bir mutabakat doğrultusunda Genel Müdürümüz beş arkadaşımızla birlikte gitti. Orada görüşülen konular uluslararası terörizm, bölgesel terör olayları, uluslararası terörizmin önlenmesi, finans kaynaklarının dondurulması gibi konular. 6-7 gündür Genel Müdür ve arkadaşlarımız ABD'de bulunuyorlar. Bin 400 civarında polis görevlisine bu konularda konferanslar, ayrıca doktora öğrencilerine bu konular anlatıldı. Ayrıca 80 polis departmanının başındaki sorumlu kişilere Türkiye'nin uluslararası terörizme yaklaşımı, görüşleri, uzun yıllardır uluslararası terörizmle iş birliğinin önemine dair konferanslar verildi. FBI yetkilileriyle görüşüldü. Eğer işbirliği sağlanırsa ülkemiz polisi de master ve doktora yapmak için gidecek. Toplantı amacına ulaşmıştır. Uluslararası terörizm ve bölgesel terörizmin önemini anlatmak amacıyla çok önemli bir toplantı".

"Dursun Karataş gözaltına alındı mı?" şeklindeki soru üzerine Er, "Hayır, bize resmen o konuda ulaşan bilgi yok. 1 Nisan 2004'de eş zamanlı bir operasyon icra edildi ve sonuçları alındı. Eğer öyle bir çalışmamız olursa size ileride ifade ederiz" dedi.

"Polisin yasadışı telefon dinlediği yönünde haberler var. Polis yasadışı telefon dinlemesi yapıyor mu?" sorusuna Er, "Anayasamıza göre ve mevzuatımıza göre telefon dinlemeleri mahkeme kararı ile olur. Mahkeme kararı dışında telefon dinlemesi suçtur. Ayrıca 4422 sayılı kanuna göre, telefon dinlemek sadece terör ve uyuşturucu suçları ile çıkar amaçlı suç örgütlerinin takibinde ve tarihi eser kaçakçılığı gibi konularda mahkeme kararı doğrultusunda yapılır. Hiç bir zaman polis veya her hangi bir güvenlik görevlisi mahkeme kararı olmadan dinleme yapamaz, yaparsa suçtur ve gereği yapılır" cevabını verdi.

Azınlık raporu ile ilgili bir soruya ise Er, "Kurul üyesi benim. Kanunla kurulan bu kurul iki yıldır çalışıyor. 1 Ekim 2004 tarihindeki toplantıya katılamadım. 2004 İnsan Hakları Raporu bana iletildikten sonra kurulun bir üyesi olarak bazı maddelerde çekince koyduğumu ifade etmek istiyorum. Rapor daha taslak şeklinde" diye cevap verdi.

Hangi maddelere çekince koyduğunun sorulması üzerine de Er, "81 sayfalık bir rapor, polisin insan hakları konusunda eğitiminden bahsediliyor. İşkence ve kötü muamele ilgili ilgili ifadelerimiz oldu. Nezaretlerde iyileştirme ile ilgili konular vardı, onlardan bahsettik" karşılığını verdi.

En Çok Aranan Haberler