Kars'ın Sarıkamış ilçesinde beslenme alanları daralan ve kış uykusu öncesi yağ depolamaya ihtiyacı olan ayılar, ilçe çöplüğünde yiyecek ararken görüntülendi. İlçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki çöplüğe hava karardıktan sonra gelen ayılar, burada atıkları karıştırarak yiyecek bir şeyler bulmaya çalışıyor. Ayıların çöplüğe inişiyle alana gelen meraklı vatandaşlar da karanlık ortama rağmen ayıların yiyecek bulma mücadelesini izliyor.
BİR GECEDE 26 AYI
Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, "Bu çöplük, hayvanlar için hazır yiyecek kaynağı. Bölgede insan varlığı arttıkça, hayvanların yaşam alanları daraldıkça bu çöplüğün kullanılması da artıyor. Özellikle boz ayılar bu çöplüğü kullanıyor" dedi.
Kendisinin de bir gecede maksimum 26 ayı gördüğüne dikkati çeken Şekercioğlu, şunları kaydetti: "Ayılar bazen katlediliyor. Kafkas Üniversitesi'nde içi doldurularak sergilenen boz ayının cesedini 2011 yılı sonbaharında çöplüğün karşısındaki yamaçta bulduk. Bir gece önce çöplükte görmüştük ve sırtından vurulmuş, hayvan oraya kadar sürünüp ölmüş. 2011 yılında Türkiye'nin kaydedilmiş en büyük ayısıydı, 300 kilo civarındaydı. Sarıkamış çöplüğünde öldürüldü. Hayvanlar için bir bakıma ekolojik tuzak. Bir açıdan da çöplük bu hayvanlar için besin kaynağı. Besin açısından da faydası var diyebiliriz doğal almasa da..."
NEDEN ÇÖPLÜĞE GELİYORLAR?
Şekercioğlu, "Vericili bozayıların en az dördü yaban hayatı koridorunun bizim önerdiğimiz güzergahı aynen kullanarak Artvin ormanlarına gidip beslenip geri dönüyorlar. Sonbahar döneminde ayılar özellikle aç çünkü kış uykusu için yağ depoluyorlar. Sonbaharda ayıların besin ihtiyacı doruk noktasındadır. O yüzden çöplüğü özellikle daha fazla kullanırlar. En çok besin ihtiyacı sonbahardadır. Genel anlamda Sarıkamış'ta yaban hayatının bir kısmı maalesef azaldığı için geyik yok edilmiş, Karaca tek tük. Besin kaynağı oluşturacak otçul hayvanlar az, ayı daha çok" şeklinde konuştu. (AA)