HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KCK sanıkları, sorulara kürtçe cevap verdi

Terör Örgütü KCK'ya yönelik yürütülen davanın ilk duruşmasında, sanıklar ve avukatlarıın taleplerinin reddedilmesini yuhalayarak protesto eden izleyiciler, duruşma salonundan çıkarıldı.

Daha sonra komanda askerler ile izleyicilerin salona girmesi engellenirken, sanıklardan 126'sının sorulara Kürtçe cevap verdikleri için kimlik tespitleri yapılamadı.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen terör örgütü KCK'ya yönelik davanın duruşmasında, verilen aranın ardından izleyiciler salondan çıkarıldı. Duruşma salonunun kapısının önüne 'robokop' tabir edilen komando askerler dizilerek, izleyicilerin içeri girmelerine izin verilmedi. Duruşmanın başlamasıyla Mahkeme Başkanı Ali Alçık, sanıkların ve izleyicilerin verilen kararı yuhalamaları üzerine duruşmaya ara verdiklerini belirterek, güvenlik ve duruşma düzeni açısından bugünkü duruşmanın izleyicisiz olarak devam edeceğini açıkladı. Sanık avukatlarından da sadece 8 avukatın duruşma salonunda yer aldığı görüldü. İddianamenin kabul kararını okuyan Mahkeme Başkanı Ali Alçık, daha sonra sanıkların kimlik tespitine geçti.

Sanıklardan birçoğu, Kürtçe konuşmak istediğini ya da Kürtçe savunma yapmak istediğini söyledi. Mahkeme Başkanı Alçık, Kürtçe cevap veren sanıklar için "Kürtçe cevap verdiği görüldü." diyerek, bir sonraki sanığın kimlik tespitine geçti. Sanıklardan Profesör Doktor Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 14 sanık ise kendilerini Kürtçe ifade edebilecek kadar Kürtçe bilmedikleri için kimlik tespitlerine Türkçe cevap vereceklerini söyledi. Büşra Ersanlı, okuma yazma bilip bilmediği şeklindeki soruya cevap vermedi. Mesleği sorulduğunda öğretim görevlisi olduğunu ve aylık kazancının 3 bin lira olduğunu söyledi.

Sanıkların isimleri tamamlandığında Mahkeme Başkanı Alçık, isimleri okunmayan sanık olup olmadığını sordu. Sanık Osman Akdağ, "Beni unuttunuz" anlamına gelen Kürtçe cümle kurdu. Bunun üzerine Akdağ'ın da kimlik tespiti yapılamadı. Ayrıca başka suçtan tutuklu sanık Hakan Soytemiz de kendi adının okunmadığını söyledi. Kürtçe bilmediğini belirten Soytemiz, "Kürtçe savunma yapmak isteyen arkadaşlara destek veriyorum." dedi. Kimlik tespitine Türkçe cevap veren Soytemiz, 2 gün önce koğuşunda yatarken duruşmaya çağrı pusulasının kendisine verildiğini belirten Soytemiz, ne ile suçlandığını bilmediğini, iddianamenin de kendisine tebliğ edilmediğini söyledi. Başkan Alçık ise iddianamenin kendisine duruşma sonunda tebliğ edileceğini söyledi.

Kimlik tespitlerinin ardından tutuklu sanık avukat Gönül Erdem'in avukatı Muhittin Köylüoğlu, söz alarak müvekkilinin tutukluluk durumunun tekrar incelenmesini ve tahliyesine karar verilmesini istedi. Bu talebi değerlendiren mahkeme heyeti, 14 Temmuz 2012 günü verilecek ara karar ile tutukluluk durumlarının inceleneceğini belirterek bu taleple ilgili karar verilmesine yer olmadığını hükmetti. Başkan Alçık, duruşmayı yarın saat 09.

(CHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler