HABER

Kepçe kulak ameliyatında 6 yaşa dikkat

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nezail Demirciler, kulak gelişiminin yüzde 90'ının 6 yaş civarında tamamlandığını, kepçe kulak ameliyatlarının bu yaşlarda yapılması gerektiğini önerdi

Kulaktaki estetik bozukluğundan kaynaklanan ve halk arasında kepçe kulak olarak bilinen şekil bozukluğu, çocuğun doğumundan birkaç ay sonra kulakta belli olmaya başlıyor. Ailelerin ilk dönmelerde bu durumu fazla önemsemediğini söyleyen Acıbadem Internatıonal Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nezail Demirciler, "Zamanla kıkırdak genişleyip gelişince kulaktaki bozukluk daha belirgin hale gelir. Aileler ilk yıllarda fark eder ama önemsemezler. Bazı ebeveynler kulak yerine yapışsın diye kulağa bandaj uygulamaları yapalım mı diye düşünebilir. Bunların düzeltme yönünde ciddi bir etkisi olmaz” dedi.

Çocukların arkadaşlarıyla vakit geçirdiği süre içersinde ve oyun esnasında kendini tanımaya başladığını ifade eden Op. Dr. Nezail Demirciler, "Diğer çocuklardan farklı bir kulak görünümüne sahip olduğunu fark eden çocuk, kendinde bir değişiklik hisseder ve bu okul çağında iyice hissedilir. Kepçe kulak ameliyatı bu dönemlerde önemli hale gelir” şeklinde konuştu.

AMELİYAT HANGİ DURUMLARDA YAPILIR

Kulağın kafa ile mesafesinin bir ile 3 cm arasında olması gerektiğini belirten Op. Dr. Demirciler, kulaktaki şekil bozukluğunun hangi durumlarda belirginleştiğini şöyle anlattı: "Kulak ve kafa arasındaki mesafenin 3 cm'den fazla olması, kulak kenarı ile kafa kemiği arasındaki mesafenin açılması nedeniyle ön taraftaki kulağın görünür kısmını belirginleştirir. Buna yelken gibi açılmasından dolayı yelken kulak ismi de verilir. Bu kulak açıklığı kafa ile normalde 15 ile 30 derece yapar. Bu 15- 30 dereceden de kulağın kafa ile yaptığı açı da daha genişler. Açının da genişlemesi kafadan da kulak kenarının daha çıkıntılı olması bize kepçe kulak görüntüsünü verir.Bunun yanında kulağın içerisindeki kıvrımların da düzleşmesi, ayrıca kulağın iç kısmındaki derinliğin fazla olması da bu kepçe kulak görüntüsünün daha belirgin ve farklı olmasına neden olur. Biz kulak gelişiminin yüzde 90'ının 6 yaş civarında tamamlanmasından dolayı ameliyatında 6 yaş civarında yapılmasını öneriyoruz.”

Ameliyat sonrası erken dönemde bir ağrı hissedilmeyeceğini söyleyen Demirciler, ameliyatın tamamen kulağın arka kısmından yapıldığını ve sonrasında görünür bir iz kalmayacağını da ifade etti.

OLUŞUMUNDA BİRÇOK FAKTÖR ETKİLİ

Genetik yönü olarak ele alındığında, diğer genetik hastalıklar gibi tam bir genetik geçiş söz konusu değil diyen Demirciler, kepçe kulağın oluşumundaki nedenlerle ilgili şunları söyledi: "Oluşumunda diğer genetik hastalıklar gibi tam bir geçiş söz konusu değil. Çevresel faktörler ön planda yani multifaktöriyel etkiler söz konusu diyebiliriz. Genetik olsun, çevresel olsun bir sürü faktör bunun oluşmasında devreye giriyor. Oluşumu tek bir nedene bağlı değil.”

Yetişkin hastalarında kendilerine başvurduklarını söyleyen Demirciler, "Bu ameliyatı küçük yaşlarda yaptırmamış yetişkinlik çağında gelen hastalarımız da var. Hastalar 20'sinde de olsa 40'ında da olsa bu ameliyatın yapılmasını isteyebiliyorlar. Bu ameliyatları çocuklarda genel anestezi verirken yetişkinlerde lokal anestezi ile yapabiliriz. Korkulacak bir ameliyat türü değildir” uyarısında bulundu.

BAYANLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Bayanların kulaktaki bu şekil bozukluğundan daha fazla etkilendiğini ifade eden Demirciler, "Yıllarca saçlarımı hiç toplayamadım diyen hastalarım var. Bayanları bu durum daha fazla etkiliyor” dedi. Erkek çocukların ise arkadaş çevresinden olumsuz tepkiler almalarından dolayı psikoloji yapıları etkilendiğini belirten Demirciler "Çocuklar acımasız yorumlar yapıp gördükleri anında aktarabiliyor. Çocuk da arkadaşı tarafından söylenen bu durumu eksiklik gibi değerlendirip olumsuz etkilenebiliyor. Bu durum çocuğun psikolojik yapısının bozulmasına, dünya ile bağlantısının kesilmesine kadar giden psikolojik bozukluklara ulaşabiliyor. O yüzden bu bozukluklara yol açmadan çocukta eğer böyle bir şekil bozukluğu görüyorsak ameliyatın yapılmasında fayda var” şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler