HABER

"Kıbrıs'ta anlaşma harika olur"

WASHİNGTON (İHA) - ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen Abant Platformu Toplantıları'nın konuğu olarak bir konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, Kıbrıs'ta anlaşmaya çok yakın olunduğunu ve Kıbrıs'ta taraflar arasında sağlanacak anlaşmanın genel Avrupa süreci için müthiş olacağını söyledi.

Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümü için çok çaba sarfettiğini de belirten Derviş, "Bundan sonra Kıbrıs sorunu çözülemese dahi Avrupa'nın bunu Türkiye'nin önünde engel olarak göstermesi düşünülemez. Kıbrıs'ta sorunun çözüleceğini umut ediyorum" dedi.

Kendisinin Kıbrıs sorununun çözüleceği konusunda iyimser olduğunu belirten Derviş, Türk ve Yunanlılar arasındaki ilişkilerin de herşeye rağmen büyük gelişme gösterdiğini, Kıbrıs'ta anlaşmanın sağlanabilmesi gerektiğini belirtti. Derviş, Avrupalı yetkililerle yaptığı konuşmalarda, bu yetkililerin Kıbrıs Rum Kesimi'ne anlaşma sağlanamaması halinde bile AB'ye girme garantisi vermekle hata yaptıklarını kabul ettiklerini söyleyerek, "Böyle bir garanti verilmeseydi, durum farklı olurdu" diye konuştu.

Öte yandan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin öncelikli konu olduğuna değinen Derviş, ABD'nin resmi tavrının Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemek yönünde olduğunu, ancak bazı Amerikan düşünce kuruluşlarında ve yazarlar arasında bunun tersine tartışmalar yaşanmakta olduğunu belirterek, "Türkiye'ye bazı mesajlar gönderiliyor ve bu mesajlar çok açık. Örneğin Pentagon eski danışmanlarından Richard Perle, Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı olmadığını ve asıl önemli olanın Türkiye'nin ABD ve İsrail ile müttefik olması olduğunu söylüyor. Perle, ABD politikasında etkin bir isim. Bana kalırsa, ABD'de Türkiye'nin AB üyeliği destekleme konusunda belirsizlik var. Bu belirsizlik giderilmeli" şeklinde konuştu.

Büyük Ortadoğu Projesi'ne de değinen Derviş, Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine tek başına demokrasi mesajı vermesinin mümkün olamayacağını, Türkiye'nin böyle bir mesajı AB çerçevesinde etkin olarak verebileceğini belirtti.

Derviş, Avrupa kimliğinin Türkiye ile birlikte güçlü bir müslüman etkeni de içine almak zorunda kalacağını belirterek, "Böylelikle Türkiye'nin üyeliği, Avrupa'nın çok kültürlü bir kimliğe sahip olmasına yarayacak. Dünya için Avrupa'nın çok kültürlü bir yapıya sahip olmasından daha önemli bir şey yok. Böylelikle demokrasi, laiklik ve insan hakları gibi Avrupa normları, bütün dünya ile paylaşılabilir hale gelecek" dedi.

Öte yandan, Türkiye'nin AB'ye girmemesi halinde bunun dünyanın sonu anlamına gelmeyeceğini ve Türkiye'nin demokrasiyle ekonomi alanlarında gelişme göstermeye devam edeceğini söyleyerek, "Ancak şunu söylemeliyim ki, Türkiye AB'ye girmezse hem Avrupa için, hem de Türkiye için hayat daha az iyi olacak" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler