HABER

Kira giderleri izlenecek

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kira ve eğitim giderlerinde enflasyonun üzerinde artış yaşandığı yolundaki tartışmalar üzerine konunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alındığını belirterek, "Kira giderlerindeki artış TÜFE oranına göre yüzde 7.2 fazla. Kira giderlerindeki düşüşler enflasyondaki düşüşü geriden takip eder. Bunu dikkate alarak kira giderlerindeki artışın bir süre daha izlenmesinin faydalı olacağı kanaatine vardık" dedi.

Şener, dün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı ile ilgli bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, eğitim ve kira giderlerindeki artışın enflasyonun üzerinde gerçekleştiği yönünde kamuoyunda yapılan tartışmalar üzerine bu konunun da görüşüldüğünü bildiren Şener, kira giderlerindeki artışların 2000 yılında yüzde 49, 2001 yılında 39.7, 2002 yılında lüzde 29, 2003 yılında yüzde 23.7, 2004 yılının ilk 8 ayında ise yüzde 11.1 oranında gerçekleştiğini söyledi. Eğitim giderlerindeki artışın ise, 2001 yılında yüzde 56.9, 2002 yılında yüzde 54.5, 2003 yılında 22.2, 2004'ün ilk 8 ayında ise 11.2 oranında gerçekleştiğine işaret eden Şener, 8 aylık TÜFE artışının yüzde 3.9 olduğu göz önüne alındığında, kira giderlerinde yüzde 7.2, eğitim giderlerinde yüzde 7.3 oranında bir faiz oranının ortaya çıktığının gözlendiğini belirtti. Kira giderlerindeki düşüşün devam ettiğin ancak, kira giderlerinde enflasyona paralel ani düşüşlerin hiçbbir dönemde ve hiçbir ülkede görülmediğini kaydeden Şener, "Kira giderlerindeki düşüşler enflasyondaki düşüşü geriden takip ediyor. Kira giderlerinde artış hesapları yapılırkan veya enflasyonla kıyaslama yapılırken statik değil, dinamik kıyaslamalara ihtiyaç var. Bu dikkate alınarak, kira giderlerindeki artışın bir süre daha izlenmesinin faydalı olacağı kanaatine varılmıştır. Bu izleme sürecindeki gelişmeler dikkate alınacak ve bir karar verme ihtiyacı doğarsa bir karar verilecektir" diye konuştu.

Toplantıda, eğitim giderlerindeki yüzde 7.3 oranındaki artışın nereden kaynaklandığnın da ele alındığını belirten Şener, özel liselerde yüzde 16'lık. özel kurslarda yüzde 12.8'lik artış yaşandığını, eğitim giderlerindeki asıl artış kaleminin bunlardan kaynaklalndığını kaydetti. Şener buna karşılık ilk 8 ayda eğitim malzemelerindeki atış oranının binde 7 olduğuna dikkat çekerek, "Hükümetin uyguladığı politikalar sonucunda özellikle dar gelirlileri ilgilendiren eğitim malzemelerindeki fiyat artışı aşağı yukarı 0 düzeyindedir. Bu konuda enflasyondan bahsetmek mümkün değildir. Genel enflasyon oranın çok altında bir hareket söz konusudur. Üzerinde tartışılmasıgereken nokta kurslar ve özel okullardır. Bunların fiyatları yıllık olarak belirleniyor. 2004 yılı içinde bu miktarlar zaten belirlenmiştir. Önümüzdeki Ağustos ayına kadar bunların yeniden belirlenmesi diye bir sonuç ortaya çıkmıyor. Bu konuda da içinde bulunduğumuz safhada radikal bir karar almayı gerektiren noktada değiliz . Konu takibimizdedir, gündemimizdedir" değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, Şener, basın mensuplarının Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ı Gümrük Birliği'ne dahil etmesi yönündeki kararnamenin Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiği yönündeki haberleri hatırlatması üzerine, o konuya girmek istemediğini ifade etti.

En Çok Aranan Haberler