Ülkede yaşanan şiddet olaylarında zarar gören evlerin onarım çalışmaları halen sürüyor.
Uluslararası Af Örgütü, Kırgızistan'da geçen sene yaşanan ve 470 kişinin hayatını kaybettiği çatışmaların yıl dönümünde yayınladığı raporda, olayların aydınlatılmasını istedi.
Rapor, ülkede benzer şiddet olaylarının tekrarlanmaması için sorumluların cezalandırılması gerektiğini ifade ediyor.
10 Haziran 2010'da ülkenin güney bölgelerinde Kırgızlarla Özbekler arasında yaşanan gerilim dört gün sürmüş, yüzlerce insan yaralanmış ve binlerce eve zarar verilmişti.
Başta Celalabad ve Oş şehirlerinde yaşanan şiddet olayları, nisan ayında devlet başkanı Kurmanbek Bakiyev'e karşı düzenlenen protesto gösterilerinin ardından meydana gelmişti.
Af Örgütü'nün yayınladığı raporda Kırgız yönetiminden öncelikli olarak talep edilen, şiddet olaylarının baş aktörlerinin bir an önce tespit edilip cezalandırılmaları.
Örgütün Avrupa ve Orta Asya sorumlusu Nicola Duckworth, bunun gerçekleşmemesinin ileride yaşanacak gerilim ve insan hakları ihlalleri için zemin hazırlayacağını dile getirdi.
Raporda ayrıca Kırgız kolluk kuvvetlerinin olayları bastırırken aşırı güç kullandığının da altı çizildi.
Olaylarda hem Kırgız hem Özbek gruplardan kayıplar yaşansa da yaşamını yitirenlerin yüzde 74'ünün Özbek olduğunu belirtildi.
Ancak hükümet tarafından yürütülen soruşturmalarda hedef alınanların çoğunluğu da Özbekler oldu.
Raporda soruşturma kapsamında kesinleşen 27 ömür boyu hapis cezasının tümünün Özbekler'e verildiğine dikkat çekildi.
BBC Orta Asya Servisi'ne konuşan Kırgız insan hakları aktivisti Aziza Abdurasulova, yaşananlar sonrası hükümet tarafından gündeme getirilen tazminatların da düzgün işlemediğini belirtti.
Evlerini ve yakınlarını kaybedenlerin hükümete karşı öfkeli olduklarını söyleyen Abdurasulova, bu kişilerin de yardımlardan faydalanamadıklarını ifade etti.